Kaksi huippukännykkää vertailussa: Puolet halvempi luuri panee kampoihin ja kovaa

MTV Uutiset otti kokeiluun kaksi kännykkää, jotka hintojen perusteella vaikuttaisivat olevan hyvin kaukana toisistaan.

Kaksikosta huomattavasti kalliimpi luuri, Samsung Galaxy Edge+ on todellinen teknologinen taidonnäyte: Siinä on upea ja tarkka 5,7-tuumainen Amoled-näyttö (1440 x 2560 pikseliä), joka on kaartuu pitkiltä sivuiltaan puhelimen reunoille saakka.

Pelkkää premiumia uhkuvassa luurissa on metallinen kuori, 16 megapikselin takakamera ja käyttöjärjestelmänä siinä on Androidin 5.1 Lollipop. Ja luonnollisesti tehoa piisaa kahdeksanydinprosessorin vauhdittamana. Keskusmuistia on huimat 4Gt.

Ominaisuudet näkyvät myös hinnassa: Laitteen 32 Gt:n versio maksaa nimittäin noin 850 euroa. Suuremmalla muistilla varustetut versiot lähestyvät jo tuhatta euroa.

Vertailumme toisen osanottajan hinnassa hypätään monta hintaluokkaa matalammalle.

Huawein valmistama uusi Honor 7 -kännykkä lähtee kaupan hyllyltä noin 370 eurolla, eli se sijoittuu hinnaltaan enemmänkin keskikastiin.

Hinnan perusteella luurilta voisi odottaa paljon kilpakumppaniaan vaatimattomampia ominaisuuksia, mutta näinpä ei olekaan. Honor 7 sisältää tosin pienemmän ja heikommalla resoluutiolla varustetun 5,2-tuumaisen TFT näytön (1080 x 1920 pikseliä). Näyttö on kuitenkin erittäin hyvälaatuinen ja muuten ominaisuuksiltaan Honor 7 on pitkälti Galaxy Edge Plussan kaltainen: Laitteesta löytyy mm. 20 Mp:n takakamera ja kahdeksanydinprosessori. Keskusmuistia on 3Gt, mikä on varsin hyvä määrä sekin.

Käyttöjärjestelmänä on Android Lollipop 5.0. Honor 7:ssa on vain 16 Gt:n tallennuskapasiteetti, mutta Edge Plussasta poiketen siinä on Dual-sim-korttipaikka. Toiseen korttipaikkaan voi tökätä myös muistikortin, jolloin muistin määrää voi kasvattaa kätevästi jopa 128 Gt:lla.

Hyvät kaverit käsissä

Kumpikin laite tuntuu kädessä erittäin laadukkailta.

Honor 7 on kaksikosta selvästi perinteisemmin muotoiltu, mutta myös siinä on tyylikäs metallinen kuori. Galaxy Edge Plussan kaltaisiin uusimpiin huippukännyköihin verrattuna Honorin rakenne on paksuhko (8,5 millimetriä). Esimerkiksi Edge Plus on vain 6,9 milliä paksu.Galaxy Edge+


Honor 7

KäyttöjärjestelmäAndroid Lollipop 5.1Android Lollipop 5.0
Suoritin8-ydinsuoritin 2,1 GHz8-ydinsuoritin 2,2 GHz
Näyttö5,7-tuumainen reunoilta taitettu Super Amoled, 1440 x 25605,2-tuumainen TFT, 1080 x 1920
KameraTakana 16 MP, Edessä 5 MPTakana 20 MP, Edessä 8MP (salamalla)
Videotallennus4K / 2160 30pFull HD / 1080 30p
Muisti4 Gt RAM / 32 Gt3 Gt RAM/ 16 Gt (Muistikorttipaikka MAX 128 Gt)
Akku3000 mAh3100 mAh
Muita ominaisuuksiaBluetooth 4.2, NFCBluetooth 4.1, FM-radio, Dual SIM
Mitat15,44 x 7,58 x 0,69 cm, 156 g14,32 x 7,19 x 0,85 cm, 157 g
Hinta850 e (32 Gt versio)370 e

Reunoille kaartuvan näytön takia Edge Plussan pitkät sivut tuntuvat kuitenkin hieman teräviltä käytössä, kun taas Honor 7 tarjoaa pehmeämmän ja paremmin käteen uppoavan otteen.

Muutamissa kohdissa Samsungin luuri vetää selvästi pidemmän korren. Esimerkiksi Edge+ kykenee kuvaamaan kovan resoluution 4K-videoita, kun Honor 7:n tapauksessa on tyytyminen neljä kertaa vaatimattomampaan Full HD -laatuun. Peruskuvaajalle tällä ei kuitenkaan ole välttämättä merkitystä. Ja kuvan laadun määrittää loppupeleissä mm. kameran optiikka.

Honor 7 sisältää puolestaan sellaisia ominaisuuksia, mitä Edge Plussasta ei löydy. Esimerkiksi Honor 7 sisältää perinteisen FM-Radion, ominaisuus jota moni käyttäjä varmasti vielä digiajallakin arvostaa. Selfie-kuvaajia saattaa miellyttää sekin, että Honor 7:n etukamerakin sisältää salaman hämärässä kuvaamista varten.

Toisaalta Honor 7 ei sisällä langatonta NFC-ominaisuutta, jonka puolestaan Galaxy Edge+ sisältää. Tässä mielessä luurin valintaan vaikuttaa se, mitä ominaisuuksia enemmän arvostaa.

Sormenjälkitunnistus saatu hiottua moitteettomaksi 

Kummassakin laitteessa on sormenjälkitunnistin lukituksen avaamiseksi. Samsungin tapauksessa tunnistin on perinteisempään tapaan sijoitettu puhelimen eteen kotipainikkeen yhteyteen.

Huawein tapauksessa sormenjälkitunnistin on laitteen takana, kameran alapuolella.

Kummassakin puhelimessa tunnistin toimii erittäin nopeasti ja täsmällisesti. Sormella tarvitsee vain kevyesti koskea alustaa ja lukitus aukeaa.

Käytön myötä Honor 7:n taakse sijoitettu tunnistin alkoi miellyttää yhä enemmän. Tämä toteutus nimittäin mahdollistaa puhelimen lukituksen avaamisen Samsungia kätevämmin yhdellä kädellä.

Samsungin tunnistaa arvokkaammaksi, mutta kuinka paljon arvokkaammaksi?

Kun Honor 7:n ja Galaxy Edge Plussan laittaa vierekkäin, niin Edge Plussan kyllä tunnistaa arvokkaammaksi laitteeksi.

Pitkälti tämä on reunoille upeasti kaartuvan suuren ja huipputasoa edustavan näytön ansiota. Aivan toinen asia on sitten, että kuinka tarpeellinen reunoille kaartuva näyttö on. Laitteen sivulle ulottuvan näytön antama lisäarvo on varmasti monelle käyttäjälle lopulta melko pieni.

Eikä Honor 7 tule kaukana perässä laatuvaikutelmassaan. Kyseessä on niinikään hienosti viimeistelty puhelin.

Honor 7 on kaksikosta ehdottomasti hintatietoisen kuluttajan järkivalinta. Kyseessä on hinta/laatusuhteeltaan ehdottomasti yksi tämän hetken parhaimmista puhelimista.

Ominaisuuksissa Galaxy Edge+ vie hienoisen voiton. Edge Plussan tapauksessa kyse onkin nykypuhelimien parhaimmistosta - kovinta mitä vain rahalla saa.

Mutta lopullisessa hankintapäätöksessä onkin kyse siitä, minkälaisen arvon edellä mainituille eroille määrittää. Galaxy Edge Plussan hinnalla kun saa jo kaksi Honor 7-luuria ja silti rahaa jäisi vielä taskunpohjalle...

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja