Kaksi F1-kisaa vaarassa koronavirusepidemian vuoksi – Bahrainin GP:n tilanne kävi jo todella tukalaksi

Koronavirusepidemia saattaa sotkea F1-kauden alkua merkittävällä tavalla.

Jo aiemmin tiedotettiin, että kauden neljäs osakilpailu, Kiinan GP perutaan epidemian vuoksi. Kisa oli määrä ajaa Shanghaissa 14. huhtikuuta, mutta nyt sen toteutuminen on epävarmaa, sillä korvaavaa päivämäärää on erittäin vaikea löytää jo valmiiksi täyteen ahdetusta kisakalenterista.

Tummia pilviä leijui pitkään myös kauden avausosakilpailun, 15. maaliskuuta ajettavan Australian GP:n yllä, mutta kisajärjestäjä ilmoitti maanantaina, että kilpailu on määrä järjestää suunnitelmien mukaisesti.

Nyt tummat pilvet ovat siirtyneet kauden toisen ja kolmannen, Bahrainissa ja Vietnamissa ajettavien osakilpailujen ylle.

Bahrain kertoo estävänsä maahantulon sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat olleet maahantuloa edeltäneinä 14:nä vuorokautena Italiassa, Irakissa, Kiinassa, Hongkongissa, Iranissa, Thaimassa, Singaporessa, Malesiassa tai Etelä-Koreassa. Listalta löytyi jo ennestään Dubai, yksi maailman vilkkaimmista lentokentistä.

Tilanne on F1:n kannalta erittäin vaikea.

Bahrainin osakilpailu ajetaan kahden ja puolen viikon kuluttua, vain viikko Australian GP:n jälkeen. Karavaani siis siirtyy Bahrainiin suoraan Australiasta. Esimerkiksi F1-toimittaja Chris Medlandinmukaan monet F1-sirkuksessa työskentelevät lentävät Melbournesta Bahrainiin Bangkokin tai Singaporen – siis edellä mainitulle listalle kuuluvien maiden – kautta. Myös Dubai on tällä välillä tärkeä vaihtokenttä.

– On melkein mahdotonta matkustaa Bahrainiin lentämättä Dubain tai Singaporen kautta, Auto Motor und Sport huomautti aiemmin.

Vietnamin viranomaiset puolestaan ovat tiedottaneet, että kaikki Italiasta maahan matkaavat ihmiset asetetaan 14 vuorokauden karanteeniin. Italiassa on todettu Kiinan ja Etelä-Korean jälkeen eniten koronavirustartuntoja, kaikkiaan noin 2 000.

Ferrarin ja AlphaTaurin sekä rengasvalmistaja Pirellin päämajat ovat Italiassa. Vietnamin tämänhetkinen rajoite tarkoittaa käytännössä sitä, että edellä mainittujen tallien ja Pirellin henkilökunnan pitäisi lähteä Italiasta välittömästi kohti Melbournea ja palata kotiin vasta Vietnamin GP:n jälkeen.

Vietnamin ensimmäinen F1-osakilpailu on määrä ajaa neljän ja puolen viikon kuluttua, 5. huhtikuuta.

FIA kertoo seuraavansa tarkasti tilanteen kehittymistä. Mikäli tarpeen, kattojärjestö on valmis toimimaan suojellakseen paitsi lajin parissa työskenteleviä myös suurta yleisöä.

Lue myös:

    Uusimmat