Kaksi epäiltynä lampaan uskonnollisesta teurastamisesta – samankaltaiset teot johtaneet aiemmin syytteisiin

MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla, että kahta ulkomaalaismiestä epäillään eläinsuojelurikoksesta liittyen varastetuksi epäillyn lampaan teurastamiseen.

Teurastus tapahtui lain ja Eviran määräysten vastaisesti, ja teon motiivina uskotaan olevan uskonnolliset syyt. Viime kuussa vietettiin muslimien Id al-Adhaa, jonka perinteisiin rituaaleihin kuuluu eläimen, kuten lampaan, uhraaminen.

Uskonnollisessa tarkoituksessa suoritetut teurastukset ovat aiemminkin johtaneet syytteeseen. Vuonna 2007 uskonnollinen teurastus lammastilalla Janakkalassa toi syytteet kuudelle muslimimiehelle. Lampolan omistajat saivat syytteet avunannosta edistettyään tainnuttamattomien lampaiden teurastusta. Kaikki kahdeksan tuomittiin Riihimäen käräjäoikeudessa sakkoihin.

Syytetyt vetosivat huonoon Suomen lakien tuntemukseen.

Eläin oli tarkoitus teurastaa lihan hankkimiseksi ja poikavauvan juhlistamiseksi. Tätä varten hankittiin seitsemän lammasta. Uskonnollisen perinteen mukaisesti eläimet tainnutettiin vain sanallisesti lausumalla Allahin nimen. Tämän jälkeen lampaiden kaulasuonet katkaistiin veitsellä ja eläimistä laskettiin veri.

Tällaisen teurastuksen Suomen laki mahdollistaa

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitettaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Tapa on sallittu kuitenkin vain teurastamossa Eviran tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Kotiteurastuksessa tätä teurastustapaa ei siis saa käyttää.

Monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät myös eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua, ja käytännössä Suomessa teurastetaankin halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua.

Eviran mukaan Suomessa halal-teurastus ei eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta poikkeakaan tavanomaisesta teurastuksesta. Siipikarjaa lukuunottamatta ilman tainnutusta tehtävä uskonnollinen teurastus on Suomessa kokonaan kielletty.

Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä jo neljässä teurastamossa, mutta tällä tavoin teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni. Maahanmuuttajien kasvavan määrän on uskottu kuitenkin lisäävän kysyntää.

Lue myös:

    Uusimmat