Kaja Kallas pyytää Suomea katsomaan myös Viroon

Suomen ei tule varoa liikaa Venäjän provosoimista, sanoi Viron pääministeri suomalaistoimittajille.

Viron pääministeri Kaja Kallas ilmaisi keskiviikkona tyytymättömyytensä siitä, että Suomi haluaa kääntyä Pohjoismaiden eikä Baltian maiden puoleen puolustusyhteistyössä Naton sisällä.

Hän puhui asiasta tapaamisessaan suomalaistoimittajien kanssa Tallinnassa.

– Todella toivon, että Suomi katsoo myös etelään eikä ainoastaan pohjoiseen, sillä puolustuksen ja turvallisuuden (näkökulmasta) Itämerestä tuleva uhka on valtava, Kallas sanoi.

Tällä hetkellä Suomi kuuluu yhä Baltian maiden kanssa muun muassa Itämereen keskittyvään Hollannin Brunssumin johtoportaaseen. Suomi on kuitenkin ilmoittanut haluavansa Naton komentorakenteessa Norfolkin alaisuuteen, yhdessä Norjan ja ehkä myös Ruotsin kanssa.

Kallas varoitti turhasta varovaisuudesta

Ukraina-kantojensa vuoksi "haukaksi" kuvatun Kallaksen mielestä Suomen ei tulisi tuoreena Naton jäsenenä esiintyä turhan varovaisesti Venäjän suhteen.

– Nato on olemassa pelotteeksi Venäjälle ja voiman osoitukseksi, Kallas muistutti.

– Meillä on oikeus puolustaa itseämme, älkää edes ajatelko (Venäjän provosoitumista). Meidän ei tulisi käyttäytyä ikään kuin Venäjä olisi vahvempi, hän sanoi.

Kallas vertasi Venäjää "koulukiusaajaan", joka lopettaa ainoastaan, jos kiusattu kerää ympärilleen häntä puolustavia kavereita.

– Ukraina ei provosoinut Venäjää. Heikkous provosoi Venäjää, hän sanoi.

Kallas: Venäjä Volkovin pahoinpitelyn takana

Kallas myös sanoi suoraan uskovansa, että venäläisen oppositiopoliitikon Leonid Volkovin, 43, pahoinpitely Liettuassa tiistaina oli Venäjän hybridihyökkäys.

Volkov oli edesmenneen venäläisen oppositiohahmon Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen.

– Hyökkäys Leonid Volkovia vastaan oli osa Venäjän hybridihyökkäyksiä. Ja kyllä, ne toimivat, me emme ole turvassa missään, Kallas sanoi.

Maaliskuun niin sanottujen presidentinvaalien jälkeen Venäjällä on edessään Kallaksen mukaan kiperä ongelma, koska Kallaksen mukaan lännen pakotteista kärsinyt Venäjän talous on rapakunnossa.

– Eli kuinka he saavat rahaa sotakoneistoonsa? He nostavat veroja, eikä tämä ole kovin suosittu ratkaisu, Kallas ennusti.

Juttua täydennetty 13.3.24 klo 19.47 kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat