Suomalainen miinanraivausalus lähtee Nato-operaatiossa odotettua pidemmälle – ulkoasiainvaliokunnassa yllätyttiin

Miinanraivausosaston toimintasuunnitelma oli tarkentunut ja toiminta-alue laajentunut sen jälkeen, kun hallitus oli antanut selontekonsa asiasta eduskunnan käsittelyyn.

Suomen Katanpää-luokan miinanraivausalus lähteekin Itämerta edemmäs osana Naton rauhanajan tehtävää miinanraivausosastossa.

Osaston toimintasuunnitelma tarkentui sen jälkeen, kun valtioneuvoston selonteko asiasta oli jo annettu eduskunnalle. Kävi ilmi, että osasto poistuu Itämereltä toukokuun alussa Pohjanmerelle ja Norjanmerelle ja myös suomalaisaluksen pitää pystyä toimimaan siellä, jos se haluaa pysyä osaston mukana aiotun toiminta-ajan huhtikuusta toukokuun loppuun. Asia selviää eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietinnöstä.

Mietinnön esittelijänä eduskunnassa toiminut valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että tieto toiminta-alueen laajuudesta tuli yllättäen vain viisi minuuttia ennen kokousta, jossa valiokunnan kanta oli tarkoitus lyödä lukkoon.

– Jos me emme olisi saaneet sitä soittoa otettua vastaan ja vielä lykättyä omaa kokoustamme saadaksemme lisäkuulemisia aikaiseksi, olisimme hyväksyneet selonteon toisessa muodossa. Se olisi ollut aika hankala tilanne hallitukselle. Kuinka operoida, jos osaston toiminta-alue olisikin ulottunut kauemmas ja suomalaisalus olisi jäänyt tänne Itämerelle? hän sanoi.

Kiljunen korosti, ettei eduskunta osallistu käytännön operatiivisen toiminnan yksityiskohtien päättämiseen, mutta tiedonkulku hallituksen ja eduskunnan välillä on näissä asioissa hyvin tärkeää. Hän kiitti paikalla ollutta ulkoministeri Elina Valtosta (kok.) siitä, että tämä on pitänyt ulkoasiainvaliokuntaa hyvin tietoisena merkittävien asioiden valmistelusta, jota hallitus on tehnyt.

Lue myös:

    Uusimmat