Kaisun kohdusta löytyi 2,6 kiloa painava kasvain

Kaisu Lahti, 58, pelästyi pahemman kerran neljä vuotta sitten, kun sitkeiden vatsakipujen syyksi paljastui suurikokoinen kasvain.

Kaisu Lahti oli jo pitkään kärsinyt sitkeistä alavatsakivuista ennen kuin hän meni valittelemaan vaivojaan lääkärille. Aluksi hän luuli, että kyseessä ovat vaihdevuosioireet, sillä kipuun liittyi epämääräistä vuotoa, mutta myöhemmin, kun kivut äityivät todella koviksi, alettiin epäillä sappivaivoja.

– Paikallinen lääkäri olisi passittanut minut suoraan Hyvinkään sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin, mutta minä en jääräpäänä suostunut. Seuraavana yönä oli kuitenkin pakko lähteä, sillä olin niin kipeä, Lahti kertoo.

Muutaman tunnin odottelun jälkeen Lahdesta otettiin röntgenkuvat, joista paljastui, että kyseessä eivät ole sappikivet, mutta jotakin oli vialla.

– Lääkäri oli kovin totisen näköinen, ja olin ihan varma, että minulla on syöpä. Isäni oli kuollut syöpään, ja veljelläni oli edellisenä keväänä todettu leukemia, Lahti luettelee.

Muutaman viikon päästä leikkauspöydälle

Röntgenin jälkeen Lahti määrättiin lisätutkimuksiin. Ultrassa ja magneettikuvissa selvisi, että kohdussa oli kasvain, ja parin kolmen viikon päästä Lahti oli jo leikkauspöydällä.

– Kun heräsin leikkauksen jälkeen, leikkaava lääkäri tuli sanomaan, että kasvain oli niin suuri, että sitä ei pystynyt punnitsemaan leikkaussalin vaa'alla. Se painoi 2,6 kiloa, ja oli kuulemma lääkärin pään kokoinen. Samalla selvisi, että kasvain oli hyvälaatuinen eikä minulla ollut enää syytä huoleen, Lahti selostaa.

Lihavuusrasismi harmittaa

– Olen ollut todella huono käymään lääkärissä, koska melkein aina, oli vaivani mikä tahansa, minua vain komennetaan laihduttamaan. Mutta leikkauksen jälkeen ajattelin parantaa tapani, Lahti sanoo.

Lahden ylimääräisistä kiloista muistutti myös leikkaava lääkäri, joka totesi, että leikkauksesta toipumiseen menee ylipainoisella todennäköisesti paljon normaalipainoista kauemmin ja että haavojen parantuminen sujuu hitaammin.

– Jälkitarkastuksessa haavojen todettiin kuitenkin parantuneen jopa keskimääräistä nopeammin, Lahti iloitsee.

Lahden hyvät aikeet alkaa käydä lääkärissä säännöllisesti kuitenkin unohtuivat jälkitarkastuksen myötä.

– Tarkastus tehtiin terveyskeskuksessa, jossa minut otti vastaan vähän huonosti suomea puhuva lääkäri. Hän ei tehnyt mitään muuta kuin katsoi, että haavani oli lähtenyt hyvin parantumaan, mitä vähän ihmettelin, koska olihan kyseessä gynekologinen kasvain, Lahti selostaa.

– Vasta, kun olin vaatteet päällä lähdössä ovesta ulos, lääkäri kysyi minulta, että olisikohan hänen pitänyt tehdä gynekologinen tutkimus. Sanoin vaan, että enhän minä tiedä, koska en ole lääkäri, ja painuin ulos.

Hän kuitenkin kiittelee Hyvinkään sairaalan henkilökuntaa hyvästä hoidosta.

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat