Mainos

Kaipaako sänkysi ilme kohennusta?

Sängyn lookin uudistaminen ei paljoa vaadi. Lue vinkit, joilla loihdit makuuhuoneen valtiaalle uljaan ryhdin.

Päiväpeitto on rutussa sängyn päällä, peitot ja tyynyt on tungettu sen alle sekaiseksi mytyksi. Sieltä täältä repsottaa aluslakanan reuna, varsinkin jos lapset ovat myllänneet sängyssä. Koristetyynyjä löytyy sekä sängyn päältä että alta. Summa summarum: Ei siis lainkaan sellainen sänky ja makuuhuone, jota mielellään esittelee yllätysvieraille!

Makuuhuoneen lattialla lojuvat vaatteet voi korjata nopeasti kaappiin, mutta entä jos haluaa vähän isompia muutoksia? Miten sängyn yleisilmettä voi kohentaa niin, että se kestää arkisen käytön ja vieraiden katseet?

Helmalakana piilottaa patjan

– Kun sängyn perusta on kunnossa, sänky on siistin näköinen ja helppohoitoinen. Kaikki lähtee laadukkaista ja siisteistä materiaaleista, kuten tyynyistä ja peitoista, sisustusneuvoja Elina Saajakari Porttipuiston Kodin Ykkösestä vastaa.

Runkopatjasängyn omistajan kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että piilottaa runkopatjan reunat helmalakanan alle.

Helmalakanoita on tarjolla monen värisinä. Myös materiaaleissa riittää valinnan mahdollisuuksia: valmiita tuotteita löytyy sekä ohuista että paksuista kankaista valmistettuina.

– Yksilöllisen lopputuloksen saa teettämällä helmalakanan mieleisestään kankaasta ompelijalla. Ompelija voi myös toteuttaa mittojen mukaan patjojen päälle tiukan lakanahupun.

Päiväpeitto kruunaa kokonaisuuden

Helmalakanalla peitetyn runkopatjan päälle asetetaan petauspatja, jonka päälle pedataan lakana sekä laadukkaat tyynyt ja peitot.

Koko komeus viimeistellään kauniilla päiväpeitolla. Päiväpeitto voi ulottua lattiaan saakka tai olla lyhyempi, etenkin jos sen alta pilkistää kaunis helmalakana.

– Sängyn peitoksi voi myös teettää muotoillun, huppumallisen päiväpeiton, joka pysyy paikallaan erittäin hyvin, Elina Saajakari vinkkaa.

Paksu, vanua sisältävä, tikattu päiväpeite on ohuempaa peitettä helpompi levittää ja se myös näyttää muhkeammalta. Etenkin lapsiperheessä päiväpeiton tulisi myös olla vesipestävä, koska se likaantuu helposti. Vesipestäviä peitteitä löytyy esimerkiksi Finlaysonin valikoimista.

– Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa tuotteen pesuetiketistä tarkat tuotekohtaiset hoito-ohjeet ennen pesua.

Lisäksi Saajakari muistuttaa, että kodin pesukoneessa on suositeltavaa pestä ainoastaan pienet päiväpeitteet ja viedä suuret parivuoteen peitteet pesulaan, jotta ne säilyttäisivät muotonsa pidempään.

Hyvä hoito, pidempi ikä

Vuodevaatteiden oikea hoito pidentää niiden käyttöikää ja säilyttää ne pitkään hygieenisinä. Saajakari neuvoo, että vuoteen kannattaa antaa tuulettua hetken aikaa ennen petaamista.

– Peitettä ja tyynyä kannattaa pöyhiä aamuisin ja tuulettaa kerran viikossa. Pesuun tyynyt ja peitot on hyvä laittaa muutaman kerran vuodessa.

Vuodevaatteet kannattaa vaihtaa niin usein kuin itse haluaa, mutta on suositeltavaa, että ne vaihdettaisiin noin parin viikon välein. Myös patjat kannattaa imuroida päältä ja sivuilta vaikkapa vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä.

Riittävästi tyynyjä ja torkkupeite

Mikäli sängyssä ei ole päätyä, sellaisen voi rakentaa kätevästi koristetyynyistä. Hyvän ja näyttävän tyynyasetelman saa kuudesta tyynystä.

– Taakse seinää vasten kannattaa asettaa suuret nojailutyynyt. Niiden eteen voi asettaa kaksi keskisuurta neliön mallista tyynyä. Etummaiseksi voi vielä laittaa pienimmät suorakaiteen muotoiset tyynyt, Elina Saajakari sanoo.

Runkopatjasängyn ilmettä voi kohentaa myös puisella, metallisella ja tekstiiliverhoillulla irtopäädyllä.

– Tekstiiliverhoillun päädyn pohjalla on vanulla pehmustettu vanerilevy, jonka voi verhoilla tai verhoiluttaa haluamallaan kankaalla.

Jottei sängyn jalkopää jäisi paljaaksi, sinne voi asetella torkkupeiton. Peiton voi vaikkapa taittaa koko pituudeltaan kahtia ja levittää pitkänä soirona leveyssuunnassa sängyn poikki. Jos peiton reunoissa on kauniita kanttauksia tai tupsuja, ne saa esille asettamalla peiton sängyn jalkopäähän kolmioksi.

Luonnonmukaisia tai räväköitä värejä

Makuuhuoneen värimaailma koostuu tällä hetkellä rauhallisista ja luonnonmukaisista sekä toisaalta räväköistä väreistä.

– Rauhallisen värimaailman saa loihdittua luonnonvalkoisen ja ruskean eri sävyillä. Rohkeampi ilme syntyy yhdistämällä esimerkiksi lilan ja fuksian värisiä tekstiilejä toisiinsa. Myös musta-valkoinen sisustus yhdellä tehostevärillä toimii aina, Saajakari sanoo.

Tekstiileissä on tarjolla paljon mielenkiintoisia, kolmiulotteisia materiaaleja.

– Esimerkiksi tyynyissä on hauskoja siivekkeitä, kiiltoa ja paljetteja, joilla saa makuuhuoneeseen pirteämpää ilmettä.

Teksti: Paula Larjo / Mediafocus

Kuvat: Kodin Ykkönen, Finlayson

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.