Kainuun koronatilanne syvenee: Tartunta kehitysvammaisten palveluyksikössä – yhteensä 18 saanut koronan, altistuneita pitkälti yli toista sataa

Kainuussa todettu 14 koronatartuntaa, altistuneita 130 – Kuhmon kaupunginjohtaja kertoo, mihin rajoitustoimiin alueella ryhdytään 5:04
Kainuussa todettu 14 koronatartuntaa, altistuneita 130 – Kuhmon kaupunginjohtaja kertoo, mihin rajoitustoimiin alueella ryhdytään.

Kainuussa koronatilanteen syveneminen ei näytä laantumisen merkkejä. Sunnuntai-iltaan mennessä todettuja tartuntoja on yhteensä 18. Kaikki sairastuneet ovat aikuisia, Kainuussa työskenteleviä ihmisiä. Altistuneita on arviolta 150–160. 

Yksi tartunnoista on todettu Kajaanissa, yksi Sotkamossa ja loput Kuhmossa. Viruksen leviäminen on tapahtunut esimerkiksi perheenjäsenten kesken, harrastuksissa ja työolosuhteissa.

– Sairastuneiden oirekuvat ovat hyvin lieviä, kaikki pääsääntöisesti aikuisia ja keski-ikä on alle 30, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukari. 

Kaikki todetut tartunnat ovat kytköksissä toisiinsa, mutta altistuspaikkoja on useita. 

– Sellaisia tartuntoja, joita ei olisi voitu jäljittää, ei ole todettu.

Työntekijä altisti Kultakuusessa

Maanantaina Kainuun sote tiedotti tartunnasta myös kehitysvammaisten aikuisten palveluyksikössä Kuhmon Kultakuusessa. Sunnuntaina positiivisen testituloksen saanut työntekijä altisti viime perjantaina palveluyksikön asiakkaita sekä vuorossa ollutta henkilökuntaa taudille.

Koukari on yksiselitteisesti kieltänyt ulkopuolisten vierailut palveluyksikössä. Kaikki yksikön asiakkaat sekä vuorossa olevat työntekijät testataan jo tänään.

Altistuneiden määrä pitkälti yli toista sataa

Yksi altistuspaikoista on Tuupalan koulu. Siellä yhdellä opetushenkilökuntaan kuuluvalla on todettu tartunta, ja altistuneiden määrä liikkuu 20–30 välissä. 

– Tartuntoja altistuneiden joukossa ei ole todettu yhtään. Lasten riski saada tartunta ylipäätään on todella pieni, Koukari sanoo.

Koukarin mukaan suurin huoli ei ole koulun altistustapauksissa, sillä valtaosa on tapahtunut muualla. 

– Kaikkiin altistuksiin liittyvät tartunnat ilmenevät suurella todennäköisyydellä tämän viikon loppuun mennessä. 

Toinen tiedossa oleva altistuspaikka on kajaanilainen ravintola Hospo. Ravintolassa asioi perjantaina oireeton seurue, josta yhdellä on myöhemmin todettu tartunta. 

– Sielläkään altistumiseen ei ole liittynyt yhtään uutta tartuntaa. 

Epidemiaa hillitään järeillä toimenpiteillä

Kuhmossa ja koko Kainuussa on otettu käyttöön järeitä toimia tilanteen hillitsemiseksi. Vielä aggressiivisempiinkin toimiin ryhdytään tarvittaessa.

– Jos tarve niin vaatii, sitten pyydämme toki avun aluehallintovirastolta laittaa ravintoloita kiinni, ja mitä tilanne sitten edellyttää.

Koukarin mukaan lähes kaikki altistuneet on saatu tavoitettua, mutta lista on pitkä. Hän kuitenkin kiittää, että yhteistyö kuntien ja terveysviranomaisten välillä on toiminut saumattomasti.

Erityisesti Kuhmon kaupungin henkilöstön, koulun ja oppilaiden vanhempien välinen viestintä on ollut erittäin intensiivistä ja kattavaa.

– Näiltä osin sanoisin, että jälki on ollut suorastaan ensiluokkaista, vaikka omaa organisaatiota tässä kehunkin ja Kuhmon kaupunkia. 

– Työntekijöiden sitoutuminen tehtävään on ollut aivan huikeaa, Koukari summaa.

Lue myös:

    Uusimmat