Kainuun koronatartuntamäärät nousevat – nyt reagoi sote-johtaja: "Tietysti aina huolestuttaa, kun tulee tällainen isompi rypäs"

Kainuussa kymmenet ovat altistuneet koronavirukselle – sote-kuntayhtymän johtaja kertoo suorassa lähetyksessä, miten paha tilanne on 7:17
Kainuussa kymmenet ovat altistuneet koronavirukselle – sote-kuntayhtymän johtaja kertoo suorassa lähetyksessä, miten paha tilanne on.

Kainuun uusien koronatartuntojen määrä on nyt kuusi. MTV Uutiset haastatteli Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtajaa, joka kertoo tilanteen olevan huolestuttava mutta hallinnassa.

Kuhmossa todettiin perjantaina useita toisiinsa liittyviä koronatartuntoja, ja altistuneita vahvistetaan olevan yli 50. Tartunnoista viisi on todettu Kuhmossa ja yksi Kajaanissa.

– Tietysti aina huolestuttaa, kun tulee tällainen isompi rypäs, jossa on sekä todettuja tartuntoja että altistuksia, mutta keväältä meillä on hyvä kokemus, Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo.

Kevään koronavirustilanne opetti reagoimaan nopeasti uusin tautitapauksiin. Ahopelto kertoo, että he ovat saaneet hyvin tiedotettua tilanteesta. Kaikki sairastuneet on tavoitettu ja myös lähes kaikki altistuneet.

– Tietenkin tapauksia voi tulla lisää, Ahopelto sanoo.

Kainuun sote tiedotti perjantaina, että yksi altistuspaikoista on Tuupalan koulu Kuhmossa, mutta valtaosa altistumisista on tapahtunut muualla. Ahopelto ei osannut vielä tarkemmin kertoa, missä paikoissa altistuksia on tapahtunut.

– Tämä selvitystyön olemme päässeet vasta eilen aloittamaan ja nyt olemme jatkaneet sitä koko ajan Kuhmon kaupungin, terveyskeskusten ja keskussairaalan kanssa.

Tuupalan koulu jatkaa normaaliin malliin

Kainuun sote -kuntayhtymän mukaan tässä vaiheessa perusteluja koulun tai koulujen sulkemiselle ei ole. Oppilaiden ei tarvitse siirtyä etäopetukseen.

– Me päätimme, että ei ole perusteluja sulkea, koska pyrimme tavoittamaan kaikki henkilöt, jotka ovat olleet keskenään tekemisissä, Ahopelto sanoo.

Oireettomat altistuneet henkilöt on asetettu kotikaranteeniin ja oireelliset testeihin. Ahopelto toteaa, että testausta on lisätty huomattavasti. 

Sairastuneita hoidetaan tarvittaessa keskussairaalassa, ja potilaita voidaan siirtää myös yliopistolliseen sairaalaan tilanteen vaatiessa. 

–  Meillä on hyvät valmiudet kuntien kanssa yhteistyössä hoitaa nämä asiat. 

Kasvomaskien jakelu jatkuu

Perjantaina todettujen tartuntojen vuoksi koko maakuntaan astui voimaan maskisuositus. Osa kunnista aloitti kansalaismaskien jakamisen vähävaraisille jo perjantaina, ja loput aloittavat viimeistään maanantaina. 

– Se on lähtenyt jo hyvin käyntiin ja toivomme, että kansalaiset noudattavat ohjeita eli hygieniaohjeita ja välimatkaohjeita. 

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. 

– Toivomme rauhallisuutta ja yhteisöllisyyttä siinä mielessä, että näitä tautitapauksia näyttää nyt tulevan eri puolille Suomea, Ahopelto summaa.

Lue myös:

    Uusimmat