Kaileyn pikkupoika hukkui, vaikka osasi uida – äiti varoittaa muita: "Se vei alle minuutin"

1:08
Miten hukkuvan ihmisen tunnistaa?

Kaileyn poika hukkui siitä huolimatta, että osasi uida ja kunnioittaa vettä. Kailey muistuttaa, että hukkuminen tapahtuu hiljaa ja salamannopeasti. 

Kolme vuotta sitten Kailey Holian piteli poikaansa viimeisen kerran. Nyt hän haluaa muistuttaa kaikkia vanhempia veden vaaroista – häntä nimittäin raivostuttaa se, että vanhempia neuvotaan "vain vahtimaan" lapsiaan rannalla ja vedessä.

– Ihan kuin emme välittäisi tarpeeksi, että vahtisimme lapsiamme vedessä tai panisi heitä uimakouluun. Vesiturvallisuus ei ole näin yksinkertaista, Kailey kuvaa Facebookissa.

– Itse täytin kaikki kohdat, jotka hyvä äiti täyttäisi ennen uima-altaalle menoa: poikani oli käynyt uimakoulussa siitä asti, kun oli vauva, hän osasi uida, osasin elvyttää, olin opettanut lapseni kunnioittamaan vettä ja pidin silmäni ja korvani kohdistettuna altaaseen. Mutta kesäkuun 16. päivänä vuonna 2016 millään näistä ei ollut mitään merkitystä.

Uima-allas ei ole leikkipaikka

Kailey muistuttaa, ettei uima-allas ole leikkipaikka tai puisto: allas on vedellä täytetty monttu maassa, ja rantaviivalta alkava vesikin voi viettää syvään mereen asti.

– Meidän pitää kohdella näitä vesialueita pelolla, jota ne vaativat. Vesi ei välitä. Ei sillä ole tunteita. Vesi ei ilmoita sinulle, kun jokin on vialla, eivätkä lapsesikaan voi tehdä niin, Kailey sanoo.

Hukkuminen on hiljaista

Hän muistuttaa, ettei hukkumiseen kuulu läiskintää ja huutoa. Se voi tapahtua täydessä hiljaisuudessa.

Mikään hukkumisessa ei vedä huomiotasi puoleensa ennen kuin on liian myöhäistä. Hukkuminen tapahtuu veden alla. Ei  veden alla voi huutaa apua eikä hakata vettä. Mitä sitten oletkin nähnyt televisiossa, unohda se. Ei hukkuminen tapahdu niin.

"Alle minuutissa hän liukui hiljaa veden alle"

Kailey itse seisoi alle metrin päässä Weston-pojastaan, kun vesi vei tämän hengen. Lapsi seisoi portaalla ja Kailey seisoi hänen vieressään.

– Samalla käskin muita lapsia olemaan turvallisesti vedessä. Miten ironista se on? Mielessäni olin tarpeeksi lähellä poikaani, jotta voisin "kuulla" kaikenlaiset kamppailun äänet. Olin tarpeeksi lähellä tunteakseni veden pisaroivan päälleni, jos hän kamppailisi ja roiskisi vettä. Mutta mitään tällaista ei tapahtunut, koska hukkuminen on hiljaista, Kailey sanoo.

– Se vei alle minuutin. Alle minuutissa hän liukui hiljaa veden alle ja hänen keuhkonsa täyttyivät. Elvytin häntä ja hän oksensi veden ulos. Pitelin rakasta poikaani ja kerroin hänelle, että kaikki on hyvin, kun hän roikkui kiinni rinnassani ja itki.

"Jokaisen äidin pahimmasta painajaisesta" tuli totta

Onnettomuuden jälkeen Weston oli hereillä ja reagoi ärsykkeisiin. Hänet kiidätettiin sairaalaan, mutta matkalla hänet piti intuboida. Toimenpiteen vuoksi lapsi rauhoitettiin "varmuuden vuoksi". Weston ei koskaan herännyt.

– Odotimme kolme päivää, että hän heräisi, rukoilimme ihmettä. Olin valmis odottamaan koko loppuelämäni. Mutta hänellä ei ollut mitään aivotoimintaa. Hän ei koskaan heräisi. Jokaisen äidin pahin painajainen oli nyt minun totuuteni.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Hukkuminen voi tapahtua kenelle vain

Kailey ei vieläkään tiedä, olisiko voinut estää tapahtuneen; hänhän oli jo tehnyt kaiken "oikein". Hän muistuttaa, että hukkuminen voi tapahtua kenelle vain, ja lasta tulisi opettaa toimimaan oikein, mikäli hän joutuu hätään vedessä.

– Hukkuminen on hiljaista. Älä odota loisketta, hän kirjoittaa.

– Sillä, osaavatko he uida, ei ole väliä. Se voi tapahtua kenelle tahansa. Se tapahtui Westonille. Se, että teet kaiken, ei riitä. Älä koskaan tee oloasi mukavaksi. Älä koskaan usko, että olet ottanut kaiken huomioon. Etsi aina lisää tapoja pysytellä valppaana.

"Haluan vain, että lupaat minulle..."

Kailey toivookin, että Westonin tarina voisi inspiroida muita vanhempia. Hän haluaa heidän muistavan poikansa kohtalon ja toivoo, että se voisi pelastaa jonkun muun veden vaaroilta.

– En halua sääliä, en halua, että olet pahoillasi puolestani. Haluan vain, että lupaat minulle, että kun lapsesi seuraavan kerran ovat veden lähellä, muistat Westonin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja