Kaikkien sote-palveluita tarjoavien maksettava verot Suomeen – Orpo: "Estetään veronkierto jo etukäteen"

1:59

Valtiovarainministeri Petteri Orpo vakuuttaa, että sote-yritysten veronkierto pyritään estämään lailla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikkien sote-palveluita tarjoavien yhtiöiden pitäisi tehdä maakohtaiset tilinpäätökset ja raportoida Suomeen maksamansa verot.

– Me teemme lainsäädäntöön pykälät, joilla velvoitetaan sote-palvelutuottajina toimivia yrityksiä ja järjestöjä avaamaan mahdollisimman paljon omistajatietoja, tilitietoja ja kaikkein tärkeimpänä verotustietoja, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Varmuus siitä, että avoimuus myös toimii pitää turvata lainsäädännöllä siten, että yrityksillä olisi maakohtainen raportontipakko.

– Pidän sitä hyvänä lähtökohtana, koska alalla toimii myös kansainvälisiä yrityksiä ja sitä kautta päästään seuraamaan näiden yritysten verotietoja ja estämään jo etukäteen veronkierto, toteaa Orpo. 

Käytännössä verottaja saa jo tänä vuonna suurimpien yhtiöiden maakohtaiset verotiedot. Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan tietojen antaminen pelkästään verottajalle ei riitä.  

– Jos halutaan käydä yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten sote-uudistus vaikuttaa valtion verotuottoihin, on tärkeää, että tietoa ei saa pelkästään verottaja vaan myös media ja yksittäiset kansalaiset, sanoo Finnwatchin tutkija Henri Telkki.

– Sinne voisi lisätä tiedot liikevaihdosta, työntekijäkuluista ja tiedot rojalti- ja korkomaksuista, koska niitä yleensä hyödynnetään konsernin sisäisessä verosuunnittelussa, toteaa Telkki. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja