Mainos

Finnwatch: "Veroja välttelevät sote-yritykset voivat huokaista helpotuksesta"

Hallituksen valinnanvapausesitys ei vastaa yksityisten sote-yritysten verovälttelystä esitettyihin huoliin. Tätä mieltä on kansalaisjärjestö Finnwatch.

Lakiehdotuksessa säädetään suurille kansainvälisesti toimiville sote-palveluntuottajille velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin, jolla voitaisiin arvioida yritysten veronmaksun vastuullisuutta.

Finnwatchin mukaan hallitus on kuitenkin valinnut raportoitavat luvut niin, että raportoinnin tarkoitus vesittyy.

– Kokonaiskuva sote-yrityksen veronmaksusta muodostuu yli 10 tietoelementistä. Hallituksen sote-lakiesityksessä näistä tiedoista puuttuu puolet, sanoo Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki tiedotteessa.

2:01

Finnwatch katsoo, että maakohtaisen veroraportoinnin minimitasoksi tulisi asettaa verotusmenettelylaissa säädetyt tiedot, joita suurimmat kansainväliset yritykset joutuvat jo nyt raportoimaan maakohtaisesti veroviranomaisille. Tietoja tulisi lisäksi täydentää sote-yritysten verovälttelyn kannalta keskeisillä henkilöstökuluilla ja liikevoitolla, jotka paljastaisivat palkitsemis- ja rahoitusjärjestelyillä tehtävän verokikkailun.

Telkki pitää lakiesityksen puutteita räikeinä ja käsittämättöminä.

– Jos sote-lakiesitys menee tällaisenaan läpi, veroja välttelevät yritykset voivat huokaista helpotuksesta.

Sote-yrityksille ei Telkin mukaan oltaisi säätämässä myöskään mitään sanktiota raportointivelvoitteen rikkomisesta.

Finnwatch huomauttaa, että maakohtaisen raportoinnin vesittäminen on ristiriidassa hallituksen julkilausuttujen tavoitteiden kanssa. Kaikki hallituspuolueet ovat sanoneet olevansa huolissaan sote-uudistuksen verotuottovaikutuksista. 

Hallitus vakuutti aiemmin veronkierron estettävän lailla.

1:59

1:38

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.