Kaikki ystävyydet eivät jatku ikuisesti – Christine jätti myrkyllisen ystävänsä: "Rakastin sitä ihmistä, joka hän oli"

Christine kertoo ymmärtäneensä, että myrkyllisen ystävän voi ja saa jättää taakseen.

Yllä olevalla videolla lasten mietteitä ystävyydestä.

Kun Christine Burke muutti uuteen kaupunkiin, hänellä kesti vuosia löytää ystäviä. Vasta lapsen syntymän jälkeen Burke löysi läheisiä ystäviä, joiden kanssa saattoi jakaa elämänsä huolineen ja iloineen. Samalla hän on joskus joutunut suremaan päättyviä ystävyyksiä.

– Minun on pitänyt päästää irti joistain läheisistä ystävyyssuhteista, koska suhteemme perustaa on koeteltu niin syvästi, ettei sitä voinut enää korjata. Ystävistä, jotka tapasivat istua keittiöni pöydän ääressä ja jakaa salaisuuksia kanssani, on nyt tullut vieraita – ja se ei koskaan helpotu, varsinkaan silloin, kun näen heitä ruokakaupassa tai koulun tapahtumissa, Burke kertoo Scary Mommy-sivustolla.

– On tarpeeksi vaikeaa löytää äitiystävä, johon luotat. Mutta kun äitiystävä näyttää todelliset kasvonsa, eivätkä ne ole nätit, se voi olla musertava isku sydämellesi. On vaikeaa niellä ymmärrys siitä, ettei ystävä ole se ihminen, joksi häntä luulit.

"On okei tunnustaa, että ihmiset muuttuvat"

Burke kertoo kuitenkin ymmärtäneensä, että myrkyllisen ystävän voi ja saa jättää taakseen. Samalla itselleen voi tunnustaa, että ennen onnea tuonut ystävä on tuonut lopulta vain tuskaa ja kipua.

– On okei tunnustaa, että ihmiset muuttuvat ja kasvavat erilleen. Ja on okei ymmärtää, että ehkä – vain ehkä – et tuntenut tuota ihmistä niin hyvin kuin luulit.

"Tosiystävyydessä ei ole tilaa myrkyllisyydelle"

Burke sai hiljattain tietää hyvän ystävänsä lähetelleen ilkeitä ja loukkaavia viestejä heidän yhteiselle tutulleen. Kun asia paljastui, ystäväpiiri järkyttyi: kuka voisi toimia noin ilkeällä tavalla? Syytökset teosta repivät ystäväpiirin hajalle.

–  Tosiystävyydessä ei ole tilaa myrkyllisyydelle ja, surullista kyllä, myrkyllisen ystävyyssuhteen päättämisessä ei ole voittajaa, Burke kuvaa.

Rakkaan ystävän menettäminen kuitenkin sattuu, vaikka tilanne olisi miten ilmiselvä tahansa.

– Rakastin sitä ihmistä, joka hän oli, ennen kuin riitelimme politiikasta. Rakastan häntä yhä, mutta eroavaisuutemme ja myrkylliset sanat toisillemme ovat vahingoittaneet ystävyyttämme niin, ettei sitä voi korjata, Burke kuvailee.

– Luulin, että ystävyytemme olisi vahvempi, mutta olin väärässä. Ja se, että on väärässä ystävyyden suhteen, sattuu enemmän kuin romanttinen ero, koska ystävien ei kuuluisi lähteä. Ystävien pitäisi hymyillä, kun astut huoneeseen, ja halata sinua tiukasti, kun lähdet.

"Valitettavasti muistot hyvistä ajoista eivät ole tarpeeksi"

Burke odotti ystävältään paljon, koska oli itse valmis antamaan heille kaikkensa.  Hän on niellyt kiukkunsa tai eriävät mielipiteensä ystävän tekojen suhteen, mutta muistuttaa, ettei vihastunut ystävä välttämättä koskaan palaa puhumaan asioita selväksi tai pyytämään anteeksi.

– Ystävät, jotka joudut päästämään irti, kantavat sydämissään samoja hyviä muistoja kuin sinäkin. Muistot ovat siellä, ja hekin varmasti ikävöivät sinua. Mutta valitettavasti muistot hyvistä ajoista eivät ole tarpeeksi, jotta voisitte päästä yli haasteista, jotka kivulla loattu ystävyys, rikottu luottamus ja viha tuovat, hän kuvaa.

– Ja kun näin käy, on okei ottaa muistonsa, haudata ne syvälle ja olla kiitollinen, että olet oppinut kokemuksesta.

***

11:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja