”Kaikki lupasivat olla kajoamatta koulutukseen” - Miksi takki kääntyi?

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat puolustelevat kaavailtuja 600 miljoonan euron leikkauksia koulutukseen.

Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ovat muistattaneet, että joka ikinen puolue sitoutui ennen vaaleja siihen, että koulutuksesta ei leikata.

Miksi takki sitten kääntyi?

Kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtaja Arto Satonen korostaa, että leikkauksista on kyse puhtaasta realismista.

– Kun meidän on löydettävä neljän miljardin säästöt, niin kyllä sieltä on äärimmäisen vaikeaa jättää mitään isoa osa-aluetta väliin.

Satonen muistuttaa, että koulutusleikkausten puolella on ennen kaikkea kyse rakenteellisista uudistuksista.

– Leikkaukset eivät johda siihen, että opetuksen laatu heikkenisi, vaan pikemminkin sitä pyritään kehittämään. Seinistä voidaan kyllä säästää ja toimintamallia voidaan tehdä järkevämmin. Ammatillisessa koulutuksessa on ihan viisasta se, että ollaan aiempaa enemmän työpaikoilla ja samalla päästään sisään työmarkkinoille.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen painottaa, että leikkauksia on tehtävä, mikäli velaksi eläminen aiotaan lopettaa.

– Silloin kun lähdetään yli neljän miljardin säästöjä hakemaan, niin on aivan selvää, että ne säästöt tulevat näkymään joka ikisen suomalaisen elämässä - riippumatta siitä, missä tilanteessa ja asemassa yhteiskunnassa on.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kollegoidensa kanssa on samoilla linjoilla.

– Nämä leikkaukset ovat kipeitä. Sitä on ihan turha peitellä, että ne aiheuttavat huolta, tuskaa ja murhetta.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat vieraana MTV:n Huomenta Suomessa.



Lue myös:

    Uusimmat