Kaikkea ei saa imuroida – varo vahingoittamasta pölynimuriasi

Imuri saattaa olla siivousvälineistä monikäyttöisin, mutta silläkään ei voi siivota kaikkea. Jos haluat pitää imurisi hyväkuntoisena, älä imuroi esimerkiksi hienoa pölyä tai teräviä esineitä.

Jottet vahingoittaisi imuriasi, vältä seuraavanlaisten roskien imurointia.

Hieno pöly (rakennuspöly)

Remontoinnin jäljiltä kodissa saattaa olla paljon hienoa rakennuspölyä. Tätä pölyä, tai muuta vastaavaa hienoa pölyä, ei saa kuitenkaan imuroida tavallisella imurilla. Jos kodin haluaa puhdistaa imuroimalla, hommaan tarvitaan kestävämpi rakennusimuri.

Hieno pöly tukkii tavallisten imurien suodattimet ja pölypussin seinämät, jolloin ilmavirtaus imurin sisällä estyy. Silloin imuroimasi pöly saattaa palautua takaisin huoneilmaan.

Isommat lasinpalat

Isot lasinpalaset voivat myös helposti vahingoittaa pölynimuriasi. Lasinpalat voivat puhkaista pölypussin, jäädä jumiin imurin letkuun, tai naarmuttaa imurin sisäosia.

Jos siis esimerkiksi joudut siivoamaan hajonneen vesilasin sirpaleita, lakaise ensin isommat lasinpalat, ja käytä vasta tämän jälkeen imuria pienten lasinsirpaleiden siivoamiseen.

Tuhkat ja tumpit

Minkäänlaisia kuumia roskia, kuten tuhkaa tai tupakantumppeja, ei tietenkään saisi imuroida, sillä ne voivat sytyttää pölynimurin palamaan. Tuhkan kanssa kannattaa olla erityisen varovainen: vaikka tuhka näyttäisi ulospäin jäähtyneeltä, sisäosassa tuhka saattaa olla vielä syttyvän kuumaa.

Tuhka on myös erittäin hienojakoista, joten se voi myös tukkia pölynimurin suodattimia tai pölypussin seinämiä.

Kosteat roskat

Tavallinen pölynimuri ei ole tarkoitettu kosteiden roskien  siivoamiseen. Älä siis imuroi koirasi kostutettua ruokaa, tai lautaselta pudonneita märkiä muroja. Käytä sen sijaan puhdistukseen siivousliinaa, tai hanki kosteutta kestävä märkä-kuivaimuri.

Pienet, terävät asiat

Kun huomaat imuroidessasi lattialla pieniä esineitä, saatat tuntea houkutusta imuroida roskien lisäksi nämäkin tavarat, jotta esineitä ei tarvitsisi erikseen noukkia lattialta.

Älä kuitenkaan koskaan imuroi pieniä esineitä, kuten paperiliittimiä tai kolikoita, sillä ne voivat helposti vahingoittaa esimerkiksi imurin sisäisiä muoviosia.

Lue myös:

    Uusimmat