Kaija Koo paljastaa uutuuskirjassa, kuinka yli 20 vuotta kestänyt unelmaliitto ajautui karille – avioeron hakemista edelsi raju riita

0:41
Näin Kaija Koo kertoi avioeroaan seuranneista haasteista Villa Hintikka -ohjelmassa

Viime vuosina yksityiselämästään hyvin vaitonaisena julkisuudessa ollut Kaija Koo kertoo tuoreessa elämäkerrassaan Taipumaton syistä, jotka johtivat hänen ja Markku Impiön yli 20 vuotta kestäneen avioliiton kariutumiseen vuonna 2006.

Suomen eturivin naisartisteihin jo 1990-luvun alusta lukeutunut Kaija Koo nousi kansan suosikiksi yhteistyössä ex-miehensä Markku Impiön kanssa. Impiö on kirjoittanut Kaija Koon jättihitit Kuka keksi rakkauden ja Tinakenkätyttö.

Artisti kertoo perjantaina ilmestyvässä toimittaja Jouni K. Kemppaisen kirjoittamassa elämäkerrassaan Taipumaton (WSOY) tarinoita siitä, kuinka jättihitit syntyivät ja kuinka nuori aviopari eli ennen menestystä kädestä suuhun Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa ja päätyi lopulta kiertämään keikkoja niin, että myös heidän pieni poikansa kulki mukana vanhempiensa matkassa.

Vuonna 1987 solmittu avioliitto päättyi eroon vuonna 2006. Kaija Koo sanoi vuonna 2014 Ilta Sanomien haastattelussa, että on aina tahtonut suojella perhettään ja läheisiään ja tulee sen vuoksi tuskin koskaan tekemään omaelämäkertaa. Myös avioeroon johtaneista syistä hän on ollut vaitonainen, mutta avaa nyt Kemppaisen teoksessa suorastaan raadollisen rehellisesti tarinan ulospäin unelmaliitolta vaikuttaneen parisuhteensa taustalta.

Vaikka tähti kehui 1990-luvun menestysvuosina antamissaan haastatteluissa aviomiestään vuolaasti, kyti pinnan alla jo tuolloin. Kaija kertoo elämäkerrassaan ihmetelleensä liiton ensimmäisten vuosien aikana, ettei pari riidellyt koskaan. Myöhemmin riidat yleistyivät ja hän oli ihmeissään, että avioliitto oli edelleen pystyssä aina, kun levy tuli valmiiksi.

Markku pysytteli itse koko lailla poissa julkisuudesta, mutta hän ei halunnut myöskään liikkua vaimonsa kanssa julkisilla paikoilla, ei edes kaupassa. ”Et tule mukaan, ne tunnistavat sinut”, Markku sanoi Kaijalle autossa bensa-aseman pihalla.

Kaijan näkökulmasta liittoon luikerteli jatkuvasti yhä väkevämmin myös kolmas pyörä: alkoholi. Aviomiehen juominen karkasi yhä useammin käsistä ja Markusta tuli humalassa pistävän ilkeä, toksinen elvis, kuten eräs Kaijan ystävistä myöhemmin kuvaili.

Tämä johti rajuihin riitoihin. Kirjassa kuvataan muun muassa tilannetta, jossa Kaija sai selville, että Markku oli sikaillut kännissä jonkun toisen kanssa: perintöpöydät lensivät pöpelikköön ja kerran laulaja juoksi raivopäissään päin miehensä autoa, kun tämä oli kesken riidan liukenemassa paikalta.

Riitoja tosiaan oli usein, ja yleensä niiden aihe liittyi viinaan. Kaijan mielestä Markulla oli alkoholiongelma, mutta Markku ei sitä myöntänyt. Kaija löysi talosta tyhjiä viinapulloja kummallisista ja varsin kekseliäistäkin paikoista, ja kun hän penäsi selitystä, Markulla oli aina sellainen. Ja sitten riideltiin taas.

Artisti muistelee kirjassa myös pannukakuksi mennyttä 15. hääpäivää. Kaija oli varannut Lappeenrannasta hotellisviitin ja kertonut juhlapäivästä. Kun mökillä äitinsä ja poikansa kanssa lomaillut laulaja saapui paikalle ja soitti miehelleen, tämä naureskeli humalassa myöhästyneensä junasta. Häpeissään ollut artisti soitti ystävälleen ja pyysi tätä soittamaan hotellin respaan esiintyen Markun sihteerinä ja kertomaan, ettei tämä pääsisikään työkiireiden takia paikalle.

Vaikka alkoholi oli koko ajan kasvava ongelma, kertoo Kaija kuitenkin kirjassa ymmärtäneensä jälkikäteen terapeutin avustuksella, että perimmäiset ongelmat liittyivät kommunikointiin – tai pikemminkin sen puutteeseen. Kirjassa hän toteaa terapian pelastaneen hänen henkensä.

Pariskunta kävi kirjan mukaan kerran yhteisessä pariterapiaistunnossa, joka ei kuitenkaan ollut menestys. Seuraava tapaaminen sovittiin, mutta Kaija joutui jälleen soittamaan miehelleen, kun tätä ei näkynyt. Puhelimesta kuului taas humalaista naurunkäkätystä.

Kaija luhistui. Avioliitto oli lopussa. Kaikki oli lopussa. Hän raahautui kuitenkin yksin pariterapiatapaamiseen. Hän istui huoneessa kahden terapeutin seurassa ja itki.

Päivää, jolloin Kaija jätti erohakemuksen, luonnehditaan kirjassa kamalaksi. Tilanne oli kärjistynyt rajuun riitaan.

Tilanne kärjistyi kärjistymistään. Lopulta Kaija sieppasi Markun puhelimen ja heitti sen tiskialtaaseen, joka oli vettä puolillaan. Siitä seurasi sekava mylläkkä, ja Kaija törmäsi kylki edellä keittiöhyllykköön. Hetken verran hän pelkäsi oman turvallisuutensa puolesta, eikä sellaista ollut tapahtunut kertaakaan aikaisemmin heidän avioliittonsa aikana.

Artisti kuvailee, että väkivallan uhka toi hänelle voimia toimia ja hän lähti ulos asunnosta avioeropapereiden kanssa, jotka myös Markku oli allekirjoittanut, vaikka Kaija arveli, että tämä oli tehnyt sen "kännissä ja läpällä". Ensimmäisenä erosta uutisoi Seiska syyskuun puolivälissä vuonna 2005.

Kursivoidut kohdat ovat sitaatteja Jouni K. Kemppaisen teoksesta Taipumaton (WSOY).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja