Kaija Koo kärsi 90-luvun suursuosiosta: Kaupassakäyntikin oli painajainen

Laulaja Kaija Koo puhui suosionsa hulluista vuosista Elina Kottosen kanssa Radio Novalla keskiviikkona.

Kaija Koo nousi suomen suosituimpien artistien joukkoon 1990-luvun alussa Kuka keksi rakkauden -superhittinsä myötä. Suosio kasvoi jopa hysteriaksi, jota Kaija Koo muisteli Elina Kottosen haastattelussa Radio Novalla.

Aiempien kokemusten takia nykyinen suosio ei pääse nousemaan hattuun.

– Mulla on niin pitkä tie. Vuonna 1993 oli valtava suosio ja hysteria, olen kokenut sen mitä nämä nuoremmat popparit, esimerkiksi Jare (Cheek) nyt kokee. Olen mennyt sen läpi ja kuitenkin säilynyt selväjärkisenä.

– Suosio on tosi hienoa, mutta myös äärimmäisen vaikea, kova ja raskas juttu henkisesti myös, Kaija Koo sanoi.

Suosion vuodet 1990-luvulla saivat faneista esiin hyvin fanaattisia piirteitä.

– Se oli hysteriaa. Ihmiset saattoivat kaataa minut kadulla, kun tulivat halaamaan. He ryntäsivät päälle. Olen kaatunut Stockan hississä yhden aika painavan naisen alle, artisti muisteli.

Suosio toi yksinäisyyden

Suursuosio aiheutti sen, ettei suosikkiartisti voinut poistua kotoaan juuri mihinkään vapaa-ajallaan. Hengähdyshetken tarjosi hevostalli, jossa Kaija harrasti ratsastusta useita kertoja viikossa.

– Kaupassakäyntikin oli painajainen. Istuin monta vuotta kotona, etten oikeastaan poistunut mihinkään. Se oli aika yksinäistä, en voinut elää kuin muut.

Myöskään Kaija Koon silloinen puoliso ei suostunut lähtemään hänen kanssaan asioille, koska ihmisten ilmoilla ei saanut hetken rauhaa. Laulaja kertookin assistenttien hoitaneen joitain hänen asioitaan, mutta toisinaan hän lähti myös itse asioille, vaikka tiesi, ettei saisi olla rauhassa.

– Silloin kärsin siitä, mutta nykyään, jos ihmiset tulevat moikkaamaan, olen tosi lungi. Se ei häiritse, sillä hysteria ja uutuudenviehätys ovat ohi.

Nykyisin itsensä kanssa rauhan löytänyt ja syksyllä konserttisalikiertueelle suuntaava artisti myöntää, että hysteerinen suosio muuttaa persoonaa väistämättä.

– Ihminen, joka joutuu järjettömän palvonnan kohteeksi, muuttuu persoonaltaan. Kaikki pyörii sinun ympärilläsi. Omalla tavallaan siinä sekoaa ja kadottaa todellisuudentunteen elämään. Siinä ei tajua, että ystävilläkin on tärkeitä asioita elämässään.

– Ystäväni ovat joutuneet seuraamaan sivusta sellaista sairastumistani tähän kehään, mutta onneksi olen päässyt sieltä pois. Nykyään kyselen ja kuuntelen, kysyn aina, että hei mitä sulle kuuluu, Kaija kertoo.

Kuuntele Kaija Koon haastattelu Radio Novan sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat