Kahvipöytä koreaksi Minna Canthin päivänä – leivo tämä mausteinen kakku

Kirjailija Minna Canthin kunniaksi voi juoda kakkukahvit tänään 19.3. tasa-arvon päivänä.

Jos mielesi tekee leipoa kahvipöytää koreaksi, hyvän syyn kahvittelulle leivonnaisineen tarjoaa tänään 19.3. vietettävä Minna Canthin päivä, jota vietetään tasa-arvon päivänä.

– Päivän kunniaksi kahveilla voi tarjota vaikka hänen nimikkokakkuaan, jonka reseptin sanotaan olevan Canthin perheen keittokirjasta, vinkkaa kotitalousopettaja ja järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Kakun makumaailma on muhkean mausteinen. Historian tiedoissa kerrotaan, että ennen täytekakkuja kuivien kakkujen kanssa tarjottiin kermavaahtoa ja hilloja. Ehkäpä Minna Canth tarjosi nimikkokakkuaan omillekin vierailleen. Canthin Kuopion kotiin, Kanttilaan, muodostui Minnan salonki, aikalaisten tunnettujen kulttuurivaikuttajien kohtauspaikka.

Minna Canthin kakku

2,4 litran vuoka

Reseptin sanotaan olevan peräisin Canthin perheen keittokirjasta, joten ainesuhteita ei ole muutettu, vaikka annos on liian suuri useimpiin kakkuvuokiin. Helpointa asia on ratkaista paistamalla osa taikinasta ”pikkukakuksi” toisessa vuoassa tai paistonkestävässä astiassa.

4 dl kuohukermaa

2 munaa

2 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

1 rkl pomeranssinkuorta

1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

2 tl soodaa

2 dl siirappia

4 rkl sulatettua voita

Koristeluun:

tomusokeria

1. Vaahdota kerma.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

3. Yhdistä vaahdot.

4. Sekoita keskenään sekoitetut kuivat aineet ja siirappi vuorotellen vaahtoon. Lisää voi.

5. Kaada taikinaa voideltuun, korppujauhotettuun (pinnoitettua vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa) vuokaan korkeintaan 3/4 korkeudelle, sillä kakku kohoaa paljon. Paista loppu taikina toisessa vuoassa tai astiassa, jollei vuoka ole riittävän suuri.

6. Paista puoli tuntia 175 asteessa ja noin puoli tuntia 150 asteessa tai kunnes kakku on kypsä. Tarkista kypsyys esimerkiksi cocktailtikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. Kypsän kakun reunat irtoavat myös vuoasta.

7. Kumoa hetken aikaa jäähtynyt kakku tasaiselle lautaselle. Anna jäähtyä. Koristele kakku ennen tarjoilua sihdatulla tomusokerilla.

Vinkki! Voit tarjota kakun kanssa kermavaahtoa ja hilloa.

Kokeile myös näitä reseptejä:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Lue myös:

    Uusimmat