Mainos

Kahdesti kesken leikkauksen herännyt: "Ajattelin, että olin kuollut"

Brittiläinen Meryl Davies on kokenut painajaisen: hän on herännyt kesken leikkauksen, ja vielä kahdesti.

Ensimmäisen kerran Davies heräsi kesken suunnitellun keisarinleikkauksen yli 20 vuotta sitten. Neljä vuotta tämän jälkeen hän heräsi umpisuolenleikkauksessa.

– Se oli kuin vetäisy unesta kaaokseen, Davies kertoo BBC:n tänään julkaistussa radio-ohjelmassa.

– Minulta kesti ikuisuus hahmottaa, mitä oli tapahtumassa. Lopulta minun oli todettava, että olen kuolemaisillani, Davies kuvailee.

Syy heräämisiin oli liian alhainen nukutuslääkeannostus.

"Olin voimaton"

Davies on viime vuonna antanut aiheesta haastattelun myös Independent-lehdelle. Haastattelussa hän kuvailee tarkemmin tuntemuksia heräämisestään kesken keisarinleikkauksen.

Hän kertoo kokeneensa polttavan kivun lääkärin viiltäessä hänen vatsansa auki.

– Kipu oli niin voimakas, etten pystynyt sietämään sitä. Tuntui kuin aivoni olisivat räjähtämäisillään. Ajattelin, että olin kuollut, Davies muistelee.

– En pystynyt ymmärtämään, miksi joku haluaisi tehdä niin – kipu oli kauhea. Olin voimaton.

Leikkaus järkytti Daviesin ja hänellä diagnosoitiin pian sen jälkeen trauman jälkeinen stressihäiriö sekä kipu-uupumusoireyhtymä. Davies päätti, ettei enää koskaan astuisi kyseiseen sairaalaan.

Kokemus muutti hänen elämänsä täysin ja hän kärsii yhä jatkuvista pelkotiloista.

Neljä vuotta myöhemmin hän kuitenkin oli taas sairaalassa, tällä kertaa tulehtuneen umpisuolen takia. Leikkaus oli välttämätön ja nukutuslääkäri sama kuin aikaisemmassakin leikkauksessa.

Erittäin harvinaista

Kammottava heräämiskokemus toistui jälleen ja sen jälkeen Davies nosti syytteen lääkäriä vastaan. Davies voitti oikeustaistelun ja asiakirjoista käy ilmi, että tekniikkaa, jolla hänet nukutettiin, kokeiltiin yliopiston sairaalassa ja tämän jälkeen siitä oltiin kokonaan luovuttu.

Vaikka herääminen kesken leikkauksen tapahtui Daviesille kahdesti, se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista. Viime syksynä julkaistu The Royal College of Anaesthetists -yliopiston ja Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland -yhdistyksen tekemä tutkimus osoittaa, että vain yksi 19 000 anestesiapotilaasta herää kesken kaiken.

Muiden, pienenpien tutkimusten mukaan todennäköisyys on tätä korkeampi ja herääminen tapahtuu noin yhdellä 500 potilaasta, New Scientist-lehti kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.