Mainos

Kahdesta tutusta Android-puhelimesta löytyi vakoiluohjelma – lähettää käyttäjien tietoja Kiinaan

Tiettävästi ainakin Huawein ja ZTE:n puhelimista on löytynyt vakoiluohjelma, joka vuotaa käyttäjien tietoja Kiinaan, kertoo New York Times.

Yhdysvaltalaisasiantuntijat löysivät valmiiksi joihinkin Android-puhelimiin asennetun ohjelman, joka kerää tietoja käyttäjien sijainnista, puhelutiedoista ja tekstiviesteistä. Esiasennettu ohjelma puolestaan näyttäisi lähettävän kaikki käyttäjien tekstiviestit Kiinaan 72 tunnin välein.

Asiantuntijoiden mukaan ei ole varmaa, missä tarkoituksessa tietoja ylipäätään kerätään: kenties mainostarkoituksessa vai onko kyseessä Kiinan hallituksen harjoittamaan tiedonkalastelua.

Vakoiluohjelman löytänyt tietoturvayritys Kryptowire kertoo käyttäjien yhteystietojen, teksitiviestien sisällön, puhelutietojen, sijaintitietojen ja muun datan siirtyneen ohjelman kautta kiinalaiselle palvelimille.

Kryptowiren varapääjohtaja Tom Karygianniksen mukaan käyttäjä ei olisi mitenkään voinut tietää puhelimeensa piilotetusta ohjelmasta.

Ohjelman takana on kiinalainen yhtiö nimeltään Shanghai Adups Technology Company. Nettisivujensa mukaan yrityksen ohjelmistoja käytetään kiinalaisten puhelinvalmistajien ZTE:n ja Huawein puhelimissa. Myös yhdysvaltalaisvalmistajan BLU Productsin puhelimista löytyi vakoiluohjelma.

BLU:n toimitusjohtaja Samuel Ohev-Zionin mukaan yritys ei ollut tietoinen ohjelmasta ja poisti sen nopeasti laitteistaan tiedon saavutettua heidät. Hänen mukaansa kiinalaisyritys poisti BLU-käyttäjien tiedot pyynnöstä.

Adups ei paljasta tarkkoja puhelinmalleja, joissa ohjelmistoa on käytetty. Varmaa ei siis ole, koskeeko vakoiluohjelman löytö myös Suomessa myytäviä laitteita. Yhtiön mukaan sen koodia on käytetty yli 700 miljoonassa puhelimessa, autossa ja muissa älylaitteissa.


***

10:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.