Kahden äidin perheessä kunnon äitienpäiväkemut

Susannan ja Arjan kahden äidin perheessä leivotaan äitienpäivää varten hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Herkkuja on oltava runsaasti tarjolla, sillä poikavaltaisessa pesueessa kakkua kuluu.

– Jos hyvin käy, niin yhdeksän äitienpäiväkorttia tulee, laskee Susanna Airola suklaakakkuja koristellessaan.

Kahden naisen uusperheeseen kuuluvat Susannan viisi ja Arjan neljä lasta. Lapset asuvat osin jo omillaan, mutta kaikki tulevat äitienpäiväkäynnille. Kotona vielä asuva 14-vuotias Sakari ei pidä kahden äidin perhemallia mitenkään outona.

– No, nyt äitienpäivänä on enemmän onniteltavaa, pohtii kakkutalkoisiin osallistuva nuori mies.

Kaksi nuorempaa veljeä eivät välitä kakun teosta, heitä kiinnostaa jalkapallon ohella pihalle rakentuva trampoliini, josta puuttuu vielä suojaverkko.

– Se on saatava paikalleen, että saadaan juoda äitienpäiväkahvit rauhassa, naureskelee Susanna.

Tosi tavallinen perhe

Kun molemmat puolisot ovat viettäneet tahoillaan jo pitkään lapsiperheen arkea, ei nykyinen sateenkaarimalli poikkea entisestä elämästä juurikaan.

– No ei tosiaan! Tuntuu, että olemme tosi tavallinen lapsiperhe, sanoo Susanna.

Vaikka yhteiskunta on muuttunut suvaitsevaisemmaksi, se näkyy selvästi vasta uuden polven ajattelussa. Sakarille kahden äidin perhe on ollut luonnollinen asia, jota hän ei ole salaillut tai hävennyt.

– Kaverit suhtautuu ihan hyvin. Kaikki pitää sitä ihan normaalina ja jatkaa juttua ihan normaalisti, kuvailee Sakari.

Hän muistuttaa, että isäkin on tärkeä.

– Isä hoitaa teknilliset jutut, se on niissä parempi, paljastaa Sakari.

Tällä kertaa trampoliinin suojaverkkoa virittelevät äidit ja pojat, mutta usein isät hoitavat perheen ”miesten juttuja”.

– Ehkä meillä homma toimii hyvin, kun lasten isät tukevat ratkaisuamme. Monesti olemme koko porukalla syömässä tai viettämässä juhlia, kertoo Susanna.

Ennakkoluuloja riittää yhä

Papin ammatissa toiminut Susanna on itse törmännyt ennakkoluuloihin rankastikin. Hän näki parhaaksi luopua ammatistaan, sillä kirkko ei ole vielä valmis samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin.

Susanna ja Arja menivät naimisiin Ruotsissa, jossa he saivat virallisen siunauksen suhteelleen. Se, ettei kotimaan kirkko siunannut suhdetta, tuntui pahalta.

– Kyllä tässä on joutunut pohtimaan näitä asioita aika lailla. Eihän meillä vielä ole tasa-arvoa tai yhdenvertaisuutta tässä yhteiskunnassa, toteaa Susanna.

Hän on alkanut huvikseen pohtia erilaisia sääntöjä, joita voitaisiin asettaa ihmisille kirkossa tai yhteiskunnassa.

– Yhtä lailla voitaisiin asettaa ehdoksi, että jos ei ole lapsia niin pitää erota. Tai jos ei ole biologisia jälkeläisiä, niin ei kelpaa papiksi. Tai jos on sinkku, niin ei voi ymmärtää tai toimia vaikka perheneuvojana, heittää Susanna esimerkkejä.

Pariskunnan mielestä olennaista perheessä on vanhemmuus, ei se mitä sukupuolta vanhemmat edustavat.

– Kun vanhemmat voivat hyvin, myös lapset voivat hyvin. Tärkeää on että vanhemmat kantavat vastuunsa - kaikenlaiset vanhemmat, olivat he sitten isiä tai äitejä.

Lue myös:

    Uusimmat