Aamiainen sänkyyn, Buddhan kylvetystä – näin äitienpäivää juhlitaan

Äitienpäivää on juhlittu Suomessa lähes 100 vuoden ajan. Suomalaiseen merkkipäivään kuuluvat lahjat, kortit ja aterian tarjoaminen äideille.

–Siitä asti kun äitienpäivää ruvettiin itsenäistymisen ja poliittisten levottomuuksien aikoihin viettämään, kyseessä on ollut suomalaisille tärkeä juhla, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Juha Nirkko sanoo.

Perhejuhlaa vietetään eri aikoihin yli 140 maassa. Korttien ja kukkien antaminen on yleinen ilmiö, mutta päivään liittyy myös mitä erilaisimpia tapoja.

Äitien päivän alku Yhdysvalloissa

Äitienpäivän viettäminen sai alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa.

Nykyisin toukokuun toinen sunnuntai on USA:n kaupallisimpia juhlia joulun ja ystävänpäivän ohella, mikä merkitsee ruuhkia ostoskeskuksissa ja ravintoloissa.

Myös Taiwanissa äitejä juhlitaan toukokuun toisena sunnuntaina. Samana päivänä on Buddhan syntymäpäivä, jota paikalliset muistavat muun muassa pesemällä pientä Buddha-patsasta.

Meksikossa ja Dominikaanisessa tasavallassa lapset herättävät äitinsä laulamalla paikallisia syntymäpäivälauluja.

Venäjällä äitejä muistetaan naistenpäivänä

Venäjällä äitienpäivästä tuli oma juhlansa vuonna 1998. Valtaosa kansasta muistaa kuitenkin äitejä maaliskuussa kansainvälisenä naistenpäivänä, joka on yksi itänaapurin isoimmista juhlista.

Intiassa vietetään länsimaista äitienpäivää toukokuussa, mutta hindut juhlivat myös syksyllä pyhää äitihahmoaan Durgaa kymmenen päivää kestävillä värikkäillä festivaaleilla.

Vaikka traditiot ja tavat ovat kirjavia, juhlan perusidea on sama.

–Äiti on äiti jokaisessa kulttuurissa. Oleellisinta on äidin muistaminen. Itse saisin ainakin kuulla, jos päivä pääsisi unohtumaan, Nirkko toteaa .

Lue myös:

    Uusimmat