Naapuri soitti poliisille, kun koronakaranteenissa ollut meni taloyhtiön saunaan – tänä vuonna lähes 170 terveydensuojelurikkomusta

Koronakaranteenia on tänä vuonna rikottu selvästi enemmän kuin viime vuonna 1:55
Koronakaranteenia on tänä vuonna rikottu selvästi enemmän kuin viime vuonna

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna jo lähes 170 terveydensuojelurikkomusta. Koko viime vuoden aikana rikkomuksia oli vain parikymmentä. Ne liittyvät esimerkiksi koronakaranteenien rikkomiseen tai pakollisista terveystarkastuksista kieltäytymiseen. 

Karanteenin tai eristyksen rikkomisissa on ollut yleensä kyse siitä, että kotoa on poistuttu luvattomasti esimerkiksi lähikauppaan tai ostoskeskukseen, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksen valvonta- ja hälytystoiminnasta.

– Kaikista elämänmakuisin tapaus oli se, että omasta asunnosta oli poistuttu yleisellä saunavuorolla taloyhtiön saunaan. Ja sitten tuli ilmoitus poliisille, siinä ilmoittajana on ollut naapuri.

Poliisi onkin saanut ilmiantoja paitsi tartuntatautiviranomaisilta myös karanteenissa olleiden lähipiiristä tai juuri naapureilta. Toisinaan karanteenien rikkojat ovat jääneet kiinni poliisin oman toiminnan yhteydessä.

– Poliisille on jonkun muun tehtävän yhteydessä ilmennyt, että henkilön olisi pitänyt olla kotona karanteenissa, mutta hän onkin ollut esimerkiksi kaverin luona, kun siellä on ollut kotihälytystehtävä, Arvelin kertoo. 

Rangaistuksena sakkoja 

Rikkomuksista 70 puolestaan koski sitä, että henkilö ei osallistunut pakolliseen, rajalla järjestettyyn terveystarkastukseen.

– Siinä ei ole siis kyse siitä, että henkilö olisi kieltäytynyt lääketieteellisestä toimenpiteestä, vaan yksinkertaisesti siitä, että hän ei ole halunnut mennä sinne pakolliseen terveystarkastukseen, Arvelin valottaa. 

Tyypillinen rangaistus on ollut sakko. 

– Ainakin niissä, missä poliisi on sen sakon antanut, tyypillinen rangaistus on ollut 16 päiväsakkoa. 


Lue myös:

    Uusimmat