Mainos

Käännösvirhe vei Suomen tataarien seurakunnan terrorilistalle

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa hämmästeltiin viikonloppuna Arabiemiraattien julistamaa terroristijärjestöjen listaa, jolle päätyi muun muassa Suomen tataariseurakunta.   

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan tataarien Suomen Islam-seurakunnan päätyminen listalle on selvästi virhe.

– Kyseessä on mitä ilmeisimmin käännösvirhe. Väärä järjestö, Tuomioja sanoo.  

Ministeri totesi, että Suomi ottaa yhteyttä Arabiemiraatteihin asian selvittämiseksi ja korjaamiseksi.  

– Tämä listaus perustuu Arabiemiraattien omaan lainsäädäntöön, eikä sillä ole sellaisenaan kansainvälistä merkitystä. Mutta jos joku matkustaa Emiraateissa ja on yhteyksiä näihin järjestöihin, voi syntyä ongelmia, Tuomioja sanoi.   

Suojelupoliisi yrittää ottaa selvää, mitä järjestöä Arabiemiraatit oikeasti tarkoitti.  

– Kun se saadaan selville, niin sitten selvitetään, että minkä takia se on sinne listalle laitettu, sanoi viestintäpäällikkö Jyri Rantala.  

"Ei harmainta aavistusta miksi"

Suomen Islam-seurakunnan johtaja Atik Ali hämmästyi listauksesta, josta hän kuuli tiedotusvälineiltä. Ali kiisti jyrkästi väitteen, jonka mukaan seurakunnalla olisi yhteyksiä terrorismiin.

-Ensinnäkin se on virhe. Se on absoluuttisen selvä asia, Ali sanoi.

Alilla ei ole käsitystä siitä, miksi Suomen tataarien vuonna 1924 perustama seurakunta on mukana Arabiemiraattien listalla.

-Ei ole harmainta aavistusta, että miksi. Virhe se on, mutta miksi, Ali sanoo.

-Meillä ei ole ollut eikä ole tällä hetkelläkään mitään yhteyksiä sen enempää Arabiemiraatteihin tai mihinkään muuhunkaan siellä päin sijaitsevaan valtioon.  

Muitakin käännösvirheitä?

Arabiemiraattien pitkä lista terroristisiksi katsottavista järjestöistä julkaistiin lauantaina. Mukana ovat muun muassa Al-Qaida, Isis ja Muslimiveljeskunta.

Lista herätti hämmennystä myös Ruotsissa ja Norjassa. Listalle päätyivät ruotsalainen Sveriges muslimska förbund sekä norjalainen Det Islamske Forbundet i Norge.

Norjan uutistoimiston NTB:n mukaan listaus saattaa johtua siitä, että Arabiemiraatit uskoo pohjoismaisilla järjestöillä olevan yhteyksiä Muslimiveljeskuntaan. Norjalaisjärjestön johtaja Basim Ghozlan sanoi pitäneensä listaa aluksi vitsinä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.