Kaamos vaikuttaa koiraankin

Kun perheen koira näinä aikoina syö huonosti, käyttäytyy omituisesti tai on tavallista laiskempi lähtemään lenkille, syynä saattaa olla kaamosoireilu.

Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Seppo Saarela kertoo, että kaamosajan pimeys vaikuttaa myös lemmikkieläimiin.  

Ihmisten ja eläinten vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni, melatoniini. Saarelan mukaan ihmisten kanssa elävät kesyt eläimet häiriintyvät keinotekoisesta valosaasteesta.  

-Luontainen rytmi täällä pohjoisilla leveysasteilla on se, että päivä on lyhyt. Kuitenkin meillä on paljon katulamppuja, huoneistossa pidetään valoja ja valvotaan pitkään. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, että eläimen vuorokausirytmi lepo- ja aktiivisuusaikoineen saattaa mennä sekaisin, Saarela sanoo.  

Hän arvioi, ettei joulun aika ainakaan helpota lemmikkien mahdollista kaamosoireilua. Eläimen normaalia arkirytmiä on osaltaan mylläämässä se, että perhe ei olekaan pyhien aikaan töissä tai koulussa vaan kotona hälisemässä ja pitämällä valoja päällä päiväsaikaakin. 

Nirsoilua tai ahmimista 

Kaamosajan pimeys aiheuttaa koirilla samankaltaista käyttäytymistä kuin ihmisillä. Laumaeläimenä se saattaa myötäelää kaamosoireista kärsivän omistajansa mukana.  

- Ensimmäisenä tulee mieleen apaattisuus. Eläin haluaa vetäytyä syrjää ja virikkeet eivät kiinnosta sitä. Syönti jää vähäisemmäksi, tai sitten lemmikki rupeaa ahmimaan, Saarela luettelee esimerkkejä eläinten kaamosoireista.  

Eläimellä saattaa olla myös hormonihäiriöitä. Saarela kertoo, että esimerkiksi joillakin koiraroduilla karva voi vaihtua turhankin tiheään.   

Mitä ihminen voi tehdä helpottaakseen lemmikkinsä kaamosoireita?   

- Minä ainakin säilyttäisin eläinten tyypillisen rytmin. Veisin ulos normaalisti säästä riippuen. En yrittäisi pidentää päivän pituutta valoilla. Parempi on, että lemmikki on ikkunallisessa huoneessa, johon tulee päivän valoa.  

Eläimen tahdin hidastuminen sohvalla tai koirankopin nurkalla talven korvilla on luonnollinen ilmiö. Keväällä valon lisääntyessä eläintenkin vireystaso kasvaa.  

Lue myös:

    Uusimmat