Jyväskylässä maan kallein vesi - mitä sinä maksat vedestä?

Veden hinta näkyy selvästi taloyhtiöiden keräämissä vesimaksuissa. Niiden hinnat vaihtelevat alle kymmenestä eurosta jopa kolmeenkymmeneen euroon kuukaudessa.

Kaupungeista Jyväskylä on yksi kalleimpia – vertailuhintataulukossa Jyväskylän veden hinta nousee yli seitsemään euroon kuutiolta. Hinta on kovimmasta päästä niin omakotitaloissa kuin kerrostaloissa.

– Silmät meinasivat tippua päästä, kun katsoin vesilaskua, kertoo vastikään uuteen kerrostaloasuntoon muuttanut Marja Lahtia.

– Meidän nelihenkisen perheen vesilasku oli yli 233 euroa kolmelta kuukaudelta, vaikka emme todellakaan ole vesituhlareita, kertoo Lahtia.

Vedenpuhdistus maksaa

Jyväskylän Energiayhtiöt puolustelee vedenhintaa: kaupunki on levinnyt laajalle eivätkä maasto-olosuhteet ole kaikkein suotuisimmat.

– Meillä maksaa myös vedenpuhdistus tavallista enemmän, sillä ostamme palvelun ulkopuoliselta yhtiöltä. Se on kallista tänä päivänä, kun kaikki on tehtävä tiukkojen ympäristömääräysten mukaan, sanoo toimitusjohtaja Tuomo Kuoppala.

Myös Jyväskylän Energiayhtiöt tulouttaa omistajakunnalleen vuosittain muhkean siivun tuloksestaan: 17 miljoonaa euroa.

– Omistaja määrittelee aina yhtiön rahoitusrakenteen hyvin pitkälle ja toimiva johto toimii sitten niissä puitteissa, selvittää Kuoppala.

Alla olevissa vesimaksujen vertailuhinnoissa huomioidaan perus - ja käyttömaksun lisäksi myös liittymismaksu, joka vaihtelee Suomessa täysin ilmaisesta jopa kolmeentoistatuhanteen euroon. Vertailuhintojen perusteella vesi liikkuu Suomessa yhden euron kuutiohinnasta alkaen aina yhteentoista euroon kuutiolta. Taajama-alueilla hinta vaihtelee parista-kolmesta eurosta yli seitsemään euroon. Kuluttajan mielestä näin suuret hintaerot ovat kohtuuttomia.

– Ehdottomasti olisi oikeudenmukaisempaa, että hinta olisi vähän tasaisempi joka paikassa, sanoo Marja Lahtia.

Katso Outi Airolan juttu Jyväskylästä (Kymmenen uutiset 12.1.2013)

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja