Mainos

Jyväskylä hankki 60 määkivää kesätyöläistä, jotta ikävä haittakasvi saataisiin kuriin – eläviin ruohonleikkureihin löytyy luottoa: "Popsivat niitä mielellään"

0:25
Katso video: Jyväskylässä aloittaa 60 villaista kesätyöntekijää

Jyväskylässä sijaitsevaan Vehkalammen puistoon hankitaan kesäksi 60 lammasta kitkemään haitallista jättipalsamia. 

Himalajalta kotoisin oleva jättipalsami tunnetaan nopeasti kasvavana vieraslajina. Kasvin tiedetään vievän aggressiivisesti elintilaa muilta kasveilta ja sitä pidetään yhtenä haitallisimmista vieraskasveina Suomessa.

Jyväskylässä ongelmaan haetaan ratkaisua nyt yllättävin keinoin.

Kaupunki on nimittäin värvännyt "kesätöihin" 60 lammasta syömään jättipalsameja Vehkalammen puistoalueelta.

Puiston on annettu rehottaa

Kokeilu on osa viisi vuotta kestävää VieKas LIFE -hanketta, jonka tarkoitus on kartoittaa, torjua ja levittää tietoa haitallisten vieraslajien aiheuttamista vahingoista.

Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalon mukaan jättipalsamin on annettu kasvaa puistoalueella vapaasti, jotta lampaiden tehokkuutta lajin kitkemisessä voidaan selvittää.

 – Tämä projekti on syy sille, miksi Vehkalammen puistoa ei ole aiemmin siistitty. Jättipalsamin on annettu tarkoituksella kasvaa alueella kokeilua varten, kertoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Lajin kitkeminen on nopeinta alkukesästä, sillä silloin kasvit ovat vielä pienikokoisia. 

Työtä riittää myös muille

Hankkeen alussa halutaan tutkia ennen kaikkea sitä, miten jättipalsamin tuhoaminen on järkevintä toteuttaa: miten laiduntaminen kannattaa järjestää, miten järjestää juomavesihuolto sekä kuinka kitkeä jättipalsamia mahdollisimman tarkasti.

Olivat lampaat sitten kuinka tehokkaita ja tarkkoja tahansa, on Ylitalo varma siitä, että työtä tulee riittämään myös muille.

– Vaikka lampaat popsivat jättipalsamia mielellään, tarvitsemme kokeiluun myös kuntalaisten apua. Laitumien ulkopuolelle aitojen vierustoille jää alueita, jonne kuka tahansa voi mennä kitkemään, Ylitalo kertoo.

Elävien ruohonleikkurien lisäksi kesälampaille on tarjolla myös muita tehtäviä. Lampaat pääsevät jyrsimään laitumien pensastoa, jotta alueet pysyvät avarina ja kauniina katsella.

Jyväskylän kaupungin mukaan kesälampaille saa tuoda ylimääräistä laidunruokaa syötäväksi. Ihmisen ruokaa lampaille ei saa kuitenkaan syöttää, sillä se aiheuttaa niille vatsavaivoja.

Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja