Jyrki Katainen tunnelmoi Huomenta Suomessa jatkostaan: "Kihelmöivä tunnelma – mikä muu voisi sytyttää yhtä paljon?"

Terveisiä Brysselistä – vieraana komissaari Jyrki Katainen 8:24

EU-komission varapuheenjohtajana toiminut Jyrki Katainen vieraili aamun Huomenta Suomessa. Entinen pääministeri on jättämässä politiikan kautensa päätyttyä.

Yksi EU-poliitikkoja viime viikot työllistänyt teema on Ison-Britannian EU-ero eli brexit. 

Katainen kuvailee tilanteen olevan Brysselin perspektiivistä "erittäin sekava".

– Oikeastaan meistä kukaan ei tiedä, mistä Britannian parlamentti tulee äänestämään ja mikä on ihan vihonviimeinen lopputulos vajaan parin viikon päästä, Katainen sanoo.

Ison-Britannian parlamentti on äänestänyt kaikki esitetyt ratkaisuvaihtoehdot kumoon. Viimeksi keskiviikkona parlamentti kaatoi yhteensä kahdeksan brexit-ratkaisuehdotusta.

– Tämä on hyvin ongelmallinen tilanne, Katainen tiivistää.

Euroopan yllä on uhkia

Euroopan tulevaisuuden suurimmista uhkakuvista puhuttaessa Katainen mainitsee Puolan sekä Viktor Orbánin Unkarin.

– Ylivoimaisesti suurin uhkakuva on se, että meillä on jäsenmaita, joissa on poliittisia johtajia, jotka kyseenalaistavat liberaalin demokratian perusarvot, Katainen toteaa.

Yhdeksi lääkkeeksi Katainen tarjoaa vahvaa kansallista poliittista johtajuutta.

– Toivoisin, että viimeisen kahden viikon aikana ennen Suomen vaaleja mediassa kysyttäisiin poliitikoilta kantoja Euroopan tulevaisuuteen.

"Olen ensimmäistä kertaa hyppäämässä politiikan polulta"

Entinen pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri ja 15 vuoden kansanedustaja on ilmoittanut jättävänsä politiikan taakseen, kun kausi EU-komissiossa päättyy.

Sen jälkeisestä tulevaisuudesta Katainen ei osaa vielä sanoa juuri mitään.

– Mielipiteeni ovat edelleen auki. Olen ensimmäistä kertaa hyppäämässä politiikan polulta, jolla olen ollut parisenkymmentä vuotta, Katainen miettii.

– Ihan mukava fiilis. Kihelmöivä tunnelma. Mikä muu voisi sytyttää yhtä paljon kuin ne työt joita olen saanut tässä tehdä? Kaikki ajatukset ovat vielä auki.

Lue myös:

    Uusimmat