Jyrki Katainen pohtii, muistuttavatko Venäjän trollitehtaat sotatoimia: ”Kyseessä on sama asia – pyrkimys vaikuttaa itsenäisen maan tilanteeseen”

Peter Nyman -ohjelmassa vierailee tänään Euroopan Unionin komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Ohjelmassa keskustellaan unionin suhteista Venäjään ja Yhdysvaltoihin, sen sisäisistä ongelmista ja tulevaisuudesta sekä Kataisen urasuunnitelmista.

EUROOPAN KOMISSIO: Tekee muun muassa lainsäädäntöesityksiä ja valvoo lainsäädännön soveltamista.

Venäjän ja Euroopan Unionin suhteet ovat huonontuneet muun muassa Krimin miehityksen, pakotteiden sekä venläisen ex-agentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytyksen johdosta. Lisäksi Venäjä on pyrkinyt tuottamaan valeuutisia niin kutsuttujen trollitehtaiden avulla.

– Siinä on pyrkimys vaiktutaa demokratian kaikkein tärkeimpään eli valintaprosesseihin - oli sitten kyse sitten eduskuntavaalien kaltaisista vaaleista tai kansanäänistyksistä.

Peter Nyman kysyy Kataiselta, voisiko Venäjän käytöksen nähdä jossain määrin muistuttavan sotatoimia. Katainen sanoo, ettei hän puhuisi sodasta, vaikka kyseessä on hänen mukaansa sama asia eli pyrkimys vaikuttaa itsenäisen maan tilanteeseen.

– Tietoturvaongelmat, kyberhyökkäykset, sosiaalisen median käyttö, hybridiuhat – kaikki johtavat samaan lopputulokseen, missä vakaus on uhattuna. Tämä vaatii unionilta uusia toimia.

Kataisen mukaan monet jäsenmaat ovat sanoneet haluavansa tiiviimpää yhteistyötä, jotta uhkiin voitaisiin vastata. Esimerkiksi tietoturvan sekä kyberturvallisuuden parantamisen osalta.

Haasteita Euroopan Unionille tarjoaa myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, joka on uhannut unionionia tuontitulleilla.

Myös muun muassa Unkarin ja Puolan kehitys voivat uhata unionin yhtenäisyyttä sisältäpäin. Esimerkiksi Unkarissa pääministeri Viktor Orban on rajoittanut lehdistön sananvapautta ja Puolassa puolestaan Laki ja oikeus -puolue ohjaa valtion tukea medioille, jotka uutisoivat myötämielisesti hallituksesta.

Katso Kataisen haastattelu näiden teemojen pohjalta tänään Peter Nyman -ohjelmasta kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja