Jutta Urpilainen tyrmistyi Jussi Halla-ahon vaalikonevastauksesta presidentin syntyperään

Jutta Urpilainen pitää Jussi Halla-ahon ehdotusta ministerien ja kansanedustajien suomalaisesta syntyperästä hätkähdyttävänä.

Presidenttiehdokkaat ovat vastanneet Ylen vaalikoneessa väittämään siitä, tulisiko vaatimus presidentin suomalaisesta syntyperästä poistaa. 

Perussuomalaisten presidenttiehdokas ja eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ei kannata vaatimuksen poistoa ja lisää vielä kannattavansa syntyperäisyysvaatimuksen ulottamista eduskuntaan.

– On tärkeää, että presidentillä on juuret syvällä suomalaisessa maaperässä. Syntyperäisyysvaatimuksen voisi hyvin ulottaa myös ministereihin ja kansanedustajiin, Halla-aho vastaa Ylen vaalikoneessa.

Eduskunnassa on kolme suomalaista kansanedustajaa, jotka eivät ole olleet alun perin Suomen kansalaisia: Nasima Razmyar (sd.), Bella Forsgrén (vihr.) ja Ben Zyskowicz (kok.), joka oli Puolan kansalainen vuoteen 1959 asti.

Halla-ahon vastaus on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen pitää ajatusta hätkähdyttävänä.

– Ajatus, että kansanedustajana ei voisi toimia ei-syntyperäinen suomalainen, on presidenttiehdokkaalta hätkähdyttävä, puhemieheltä tyrmistyttävä. Suomalaisuus on sitoutumista ja tekoja Suomen hyväksi, arvojen ja rajojen puolustamista. Tänne voi juurtua, vaikka juuret ovat muualta, Urpilainen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Jos viesti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Urpilaisen mukaan syntyperäisyysvaatimuksen ulottaminen ministereihin ja kansanedustajiin on lohduton viesti siitä, että myöhemmällä iällä kansalaisuuden saaneet ja muualla syntyneet eivät voisi koskaan olla tarpeeksi suomalaisia edustaakseen Suomea. 

Urpilainen ehdottaa puolestaan presidentin syntyperäisyysvaatimuksen kriittistä tarkastelua.

– Kun perustuslakia seuraavan kerran uudistetaan, presidentin syntyperäisyysvaatimusta pitää tarkastella kriittisesti.

Jos viesti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Lue myös:

    Uusimmat