Jussi Halla-aho vastaa, miksi hän muutti mielensä ja teki fasisti-nimittelystä rikosilmoituksen

Tällaista käytöstä puhemies Halla-aho toivoo huomiselta rasismikeskustelulta eduskunnassa 1:44
Tällaista käytöstä puhemies Halla-aho kertoi toivovansa rasismikeskustelulta eduskunnassa syyskuussa.

Poliisi tiedotti tänään aloittaneensa esitutkinnan kunnianloukkausepäilystä, joka liittyy tiettävästi perussuomalaisten presidenttiehdokkaan, eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon tekemiin rikosilmoituksiin hänen kunniansa loukkaamisesta.

Halla-ahon tekemät rikosilmoitukset fasistiksi kutsumisesta ovat herättäneet kysymyksiä, sillä vuonna 2020 hän totesi Ilta-Sanomille, ettei aio tehdä nimittelystä rikosilmoituksia.

MTV Uutiset kysyi Halla-aholta, miksi hän muutti mielensä. Halla-aho on tehnyt rikosilmoituksen koomikko Iikka Kivestä ja Helsingin varavaltuutetusta Aino Tuomisesta (vihr.), jotka ovat nimittäneet häntä fasistiksi X:ssä (entinen Twitter).

– Media on läksyttänyt minua ja perussuomalaisia siitä, että sananvapaus ei ole rajoittamaton, vaan siihen kuuluu sananvastuu. On aika mielenkiintoista, miten nyt median kelkka on kääntynyt 180 astetta, ja nyt yhtäkkiä ollaankin sitä mieltä, että nimenomaan pitää saada loukata, Halla-aho vastaa.

Entä mikä muutti tilanteen niin, että päädyitte nyt tekemään rikosilmoituksen? 

– On mielenkiintoista, miksi tämä aiheuttaa niin paljon pahaa mieltä toimittajissa, kun toimittajat ovat nimenomaan aiemmin olleet sitä mieltä, että sananvapaus ei tarkoita oikeutta loukata.

Halla-aho ei halua tarkentaa, missä median suhtautuminen sananvapauteen tarkalleen ilmenee.

– Suosittelen lukemaan mediassa esiintyviä kirjoituksia ja kommentteja. Jos ne jäävät näkemättä, sitten ne jäävät näkemättä.

Halla-aho ei halua ottaa kantaa siihen, oliko ratkaisevaa se, että fasistiksi kutsuminen tapahtui ukrainalaisen toimittajan julkaiseman tekstin yhteydessä. Hän ei myöskään ota kantaa siihen, onko hän tehnyt muitakin rikosilmoituksia fasisti-nimityksistä.

– Ei ole mitään tarvetta käräjöidä asiasta julkisuuden kautta.

Halla-aho ihmettelee kysymystä siitä, liittyykö hänen tekemänsä rikosilmoitus jollain tavalla lähestyviin presidentinvaaleihin.

Millä tavalla se voisi liittyä niihin?

Lue myös:

    Uusimmat