Antti Rinne löi papin kanssa vetoa "hyvästä viskipullosta" – ja on nyt valmis uuteen vedonlyöntiin

Tällaisella puheella Jutta Urpilainen lähti presidenttikisaan: "Olen käytettävissä presidenttiehdokkaaksi" 26:53
Video: Tällaisella puheella Jutta Urpilainen lähti 19.11. presidenttikisaan: "Olen käytettävissä presidenttiehdokkaaksi."

Jutta Urpilainen on SDP:n presidenttiehdokas. Entinen kova kilpakumppani Antti Rinne on valmis lyömään vetoa Urpilaisen vaalivoiton puolesta.

SDP:n puoluevaltuusto nimitti tänään Jutta Urpilaisen puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Yksi Urpilaiselle kannatuspuheenvuoron pitäneistä oli entinen pääministeri Antti Rinne.

Hän kertoi lyöneensä vuonna 1999 mäntsäläläisen papin kanssa "hyvästä viskipullosta" vetoa siitä, että SDP:n ehdokas Tarja Halonen valitaan presidentiksi. Halonen ei tuolloin ollut kannatuskyselyiden kärjessä.

– Vaali-iltana tuloksen ratkettua pappi kolkutti oveen ja toi viskipullon, Rinne muisteli.

Myös vuonna 2019 Rinne kertomansa mukaan löi vetoa SDP:n eduskuntavaalivoiton puolesta. Tämä toteutui ja Rinteestä tuli pääministeri.

– Nyt olen valmis lyömään vetoa siitä, että meillä istuu tasavallan presidentti tuossa edessä. Jutta. 

"Presidentiksi ei harjoitella tehtävään alettaessa"

Antti Rinteellä ja Jutta Urpilaisella on merkittävää yhteistä historiaa. Rinne syrjäytti Urpilaisen SDP:n puheenjohtajan paikalta vuonna 2014.

Puheenjohtajavaali oli tiukka ja repi SDP:tä rajusti sisältä. Kampanjavaihetta on kuvattu suorastaan likaiseksi. Puolueeseen syntyi syvät jakolinjat Rinteen ja Urpilaisten tukijoiden välille.

Antti Rinne oli SDP:n puheenjohtaja vuoteen 2020 ja kansanedustaja kevääseen 2023 asti. Tänä syksynä hän aloitti sosiaalidemokraattisten puolueiden ja ammattiliittojen pohjoismaisen yhteistyökomitean pääsihteerinä.

SDP:n puoluevaltuustossa Rinne kehui Urpilaisen kokemusta ja soveltuvuutta presidentin tehtävään.

– Tasavallan presidentin tehtävään harjoitellaan aikaisemman työuran aikana, ei tehtävään alettaessa, Rinne painottaa.

Urpilaisen puolesta kannatuspuheenvuoroja pitivät myös muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sekä duunarijärjestöjen PAM:n ja Paperiliiton demaripuheenjohtajat Annika Rönni-Sällinen ja Petri Vanhala.

Toistaiseksi Urpilainen ei ole ollut kannatuskyselyiden kärjessä. Tuoreimmassa HS:n kannatusmittauksessa hän oli seitsemän prosentin kannatuksella jaetulla viidennellä sijalla.

Lue myös:

    Uusimmat