Mainos

Jussi Niinistö valottaa tarkemmin henkilömiinoja korvaavaa "hyppykaveria" – "On kysytty, mikä tämä uusi sotakentän jumala on?"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on kertonut aiempaa tarkemmin, millainen on Ottawan sopimuksen kieltävien henkilömiinojen korvaajaksi suunniteltu "hyppykaveri". "Hyppykaveri"-nimitystä käytti presidentti Sauli Niinistö.

Jussi Niinistö kertoi tänään politiikan toimittajien yhdistyksen aamiaistilaisuudessa, että kyseessä on kotimainen innovaatio, jonka englanninkielinen työnimi on ollut "Take off Canister". Puolustusministerin mukaan tuote on eräänlainen kauko-ohjattava hyppypanos.

– Kyse on etälaukaistavasta räjähteestä, joka ponkaisee ilmaan ja ampuu sieltä alaspäin teräs- tai volframikuulaa ja saa sillä melkoisen aluevaikutuksen ja myös sen kaivatun pelotevaikutuksen, niin sanotun miinakauhun, kuvailee Jussi Niinistö.

Ministerin mukaan sotatarviketta testataan parhaillaan ja varmistetaan, että se on kansainvälisten sopimusten mukaan. Hän sanoo, että asiasta voidaan tiedottaa mahdollisesti tämän vuoden aikana. Niinistön mukaan suojautuminen on vaikeampaa, koska vaikutus tulee ylhäältä eikä alhaalta tai sivulta kuten perinteisemmissä miinoissa. Hän sanoo, että hyppykanisteri puree myös miehistönkuljetusajoneuvoihin.

Jussi Niinistön mukaan hyppykanisteri on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla ja se on saanut hieman myyttistäkin mainetta.

– Sitä on minulta epävirallisesti erilaisissa puolustusministeriön kokouksissa kysytty, että mikä tämä uusi sotakentän jumala oikein on, sanoo Niinistö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.