Jussi Niinistö Putin-kritiikistä: Emme tarvitse neuvoja Ruotsista

Putinin Suomen-vierailu sai kritiikkiä ruotsalaisilta 2:03

Puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) hämmästelee ruotsalaisten kansanedustajien halua ottaa Putinin Suomen-vierailu esille Kultarannassa. Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan kommentti jäi Niinistölle voimakkaimmin mieleen Kultarannan puolustuspoliittisesta keskustelusta.

– Hän antoi ymmärtää ettei ole Suomen presidentin soveliasta tavata ja kutsua Putinia Suomeen, Niinistö hämmästelee.

– Mielestäni on enemmänkin tavatonta jos emme pidä yllä dialogia venäläisten suuntaan. Niin tekee Yhdysvallat, niin tekee Ranska, niin tekee Saksa - joten tässä suhteessa me emme neuvoja Ruotsista tarvitse, Niinistö napauttaa.

"Ruotsi linnoittautuu liittoutumattomuus-termin taakse"

Tohtori Jukka Tarkan mukaan Ruotsin viestintä puolustuslinjastaan on jossain määrin epäjohdonmukaista: Ruotsi sanoo olevansa liittoutumaton mutta ilmoittaa kuitenkin olevansa valmis osallistuvansa kaikkiin mahdollisiin konflikteihin mitä Itämerellä syntyy.

Jussi Niinistö myöntää, että Tarkan havainto kuulostaa tutulta.

– Ruotsi on todella linnoittautunut tämän liittoutumattomuus-termin taakse. Suomessa keskustellaan hieman eri tavalla asioista. Suomi on sotilasliittoihin kuulumaton maa, mutta me olemme tavallaan EU:n kautta liittoutuneet. Siinä mielessä olemme osa konflikteja jos niitä syntyy EU-maiden piiriin hyökätessä, Niinistö kuvaa.

Niinistö oikaisi arvosteluja kesken paneelikeskustelun 2:30

Suomen ja Ruotsin liittoutumistasoa Niinistö luonnehtii aika samanlaiseksi, eikä hän usko että Ruotsi olisi merkittävästi pidemmällä tai syvemmällä yhteyksissään esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

– Olemme molemmat EU:n jäseniä, Naton rauhankumppaneita, molemmat Naton kehittyneimpiä rauhankumppaneita, joten en näkisi että Ruotsi millään tavalla pidemmällä on. Molemmille on hyvin tärkeä tämä Yhdysvaltain kanssa tehtävä yhteistyö, etenkin aseteknologinen yhteistyö, Niinistö toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat