Mainos

Jupiterilta löydettiin kymmenen uutta kuuta

Jupiterilta on löydetty koko joukko uusia kuita, tiedottavat astronomit. Tänään julkistettiin kymmenen uuden kuun kiertävän Jupiteria. Jupiterin kuiden kokonaismäärä nousee siten 79 kuuhun.

Kaikki juuri löydetyt kuut ovat suhteellisen pieniä. Niiden arvioidut läpimitat ovat noin yhdestä kilometristä neljään kilometriin. Jupiter itse sijaitsee viidentenä planeettana aurinkokunnassamme ja sen ympärysmitaksi on laskettu jopa lähes 143 000 kilometriä. Jupiterin isoimman kuun, Ganymeden, läpimitta taas on peräti noin 5 200 kilometriä.  Löydökset teki Carnegie-instituutin tutkijaryhmä, jota johtaa astronomi Scott Sheppard.

– Nämä kuut muodoistuivat aikoinaan, kun itse Jupiter syntyi. Sen sijaan, että ne olisivat törmänneet Jupiteriin, ne alkoivat kiertämään sitä. Luulemme, että nämä kuut ovat puoliksi asteroideja ja puoliksi jäisiä komeettoja, Sheppard kertoo Reutersille.

Kiinnostavimpana uutena kuuna astronomit pitävät Valetudoksi nimettyä kuuta. Se on saanut nimensä Antiikin historiasta. Jupiterin lapsenlapsenlapsen nimi oli Valetudo. Tämä kuu nimittäin kulkee toiseen suuntaan kuin muut kuut ja astronomit arvioivatkin, että se tulee joskus törmäämään Jupiterin muihin kuihin.

– Valetudo kulkee ikään kuin valtatiellä väärään suuntaan. On siis hyvin todennäköistä, että se törmää muihin kappaleisiin ja on varmasti jo osittain törmännytkin.

Jupiterilla on eniten kuita aurinkokunnassamme. Sen 79 kuusta 53 on saanut nimen, joista Valetudo on tuorein. 26 on nimeämättä, eikä esimerkiksi juuri löydetyistä kuista kuista saanut nimen kuin Valetudo. Saturnus on seuraavana 62 tunnistetulla kuullaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.