Juotko iltapäivisin kahvia? Ei ehkä kannattaisi

Kahvin juonti jopa tunteja ennen nukkumaanmenoa voi häiritä merkittävästi unta.

Tutkijoiden mukaan kahvin piristävät vaikutukset voivat turmella helposti yöunet. Muutaman kahvikupillisen juominen kuusi tuntiakin ennen nukkumaanmenoa voi lyhentää yöunia noin tunnilla. Michiganin Wayne State -yliopiston tutkijoiden selvityksen mukaan kahvia ei kannattaisikaan juoda enää kello viiden jälkeen iltapäivällä.

Tutkijat selvittivät kahvin sisältämän kofeiinin vaikutuksia pieneen testiryhmäjoukkoon. Osa henkilöistä sai kofeiinitabletteja kolme ja kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa, toisille syötettiin lumelääkettä. Tämän jälkeen testiryhmäläisten unta seurattiin tarkkaan. Tutkimuksissa paljastui liian myöhään nautitun kofeiinin vaikuttavan yöuniin ja lyhentävän niitä jopa tunnilla.

– Ison kahvikupillisen nauttiminen töiden jälkeen voi vaikuttaa negatiivisesti yöuniin samalla tavalla kuin myöhään illalla nautittu kahvi. Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, miten iltapäivällä nautittu kahvi voi häiritä yöunia, yliopiston professori Christopher Drake muistuttaa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kahvin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Monet suomalaiset ovat tottuneet juomaan kahvia pitkin päivää, ja nukkuvat siitäkin huolimatta sikeästi. Joskus kannattaa kuitenkin testata, millä lailla yöunet muuttuvat, jos kahvin juonnin lopettaakin jo hyvissä ajoin päivällä.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat