Juoksubuumi näkyy lääkärin ja fysioterapeutin pöydillä

Juoksun suosio näkyy myös urheilulääkäreiden työmäärässä. Tietyntyyppiset rasitusvammat ovat yleistyneet viime vuosina.

Urheilun muoti-ilmiöt näkyvät myös harrastajien vammoissa, kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund. Juoksun suosio on johtanut tietyntyyppisten rasitusvammojen yleistymiseen.

– Juoksubuumi näkyy siinä, että juoksuun liittyviä rasitusvammoja tulee jonkin verran enemmän. Kyllä muoti-ilmiöt aina näkyvät. Kun tennis on suosiossa, tulee enemmän tennikseen liittyviä vammoja, Mjösund selittää.

Mjösundin mukaan vammat johtuvat yleensä harrastajan liiallisesta innokkuudesta. Maltti on valttia myös kuntoilussa.

– Usein aloitetaan liian innokkaasti. Ihmiskeho sopeutuu kyllä vanhempanakin vähän kaikkeen, kunhan lähtee maltilla liikkeelle. Jos keholle tulee kerralla liikaa, se ei kestä, Mjösund toteaa.

Juoksemisen aiheuttama rasitusvamma on hyvin yksilöllinen: yhdellä pettää polvi, toisella jalkapöytä.

– Vammat puhkeavat usein siellä, mikä on kenenkin kehon heikko kohta, Mjösund selittää.

Fysioterapeutilla kiirettä

Kestävyysjuoksun suosio pitää myös fysioterapeutin kiireisenä.

– Buumi näkyy hoitopöydälläni, toteaa fysioterapeutti Teemu Rinta-Mänty.

Rinta-Männyn mukaan vastaanotolle tulevien juoksijoiden vaivat ovat lähes poikkeuksetta alaraajojen rasitusperäisiä vammoja ja vaivoja. Usein taustalta löytyy ylikuormitusta sekä lihastasapainon ja juoksutekniikan ongelmia.

Kohtuus ja terve järki voisikin säästää innokkaimpia monelta vaivalta.

– Jokainen voi pohtia, onko ihmisen kehoa suunniteltu kestämään vähän väliä juostuja useiden kymmenien kilometrien mittaisia matkoja, Rinta-Mänty opastaa.

Yksipuolinen liikunta lisää vammoja

Lastenortopedi Reijo Paukku kertoo, että myös lasten rasitusvammat ovat lisääntyneet. Hän selittää trendiä liikunnan yksipuolistumisella.

– Nykyään mennään vanhempien autolla viisi kertaa viikossa harrastukseen, mutta ei muuten liikuta, Paukku pohtii.

Myös lasten ristisidevammat ovat yleistyneet. Paukun mukaan näin on kaikissa urheilulajeissa. Kyseessä ei ole kuitenkaan uusi ilmiö, sillä ainakin osa yleistymisestä selittyy diagnostiikan kehittymisellä.

Ristisidevamma ja sen laajuus eivät näy röntgenissä, vaan selviävät magneettikuvauksessa. Se taas on suhteellisen uusi tutkimusmenetelmä. Laitteet alkoivat yleistyä Suomessa vasta vuosituhannen vaihteessa.

–  Silloin aikoinaan ristisidevammalle ei välttämättä tehty mitään. Lääkäri saattoi todeta, että polvi on vähän löysä ja lapsen harrastaminen mukautui sen mukaan, Paukku selittää muutosta. 

Lue myös:

    Uusimmat