Juo kahvia – maksasi kiittää!

Kahvin juomisen eduista puhuu jälleen uusi tutkimus. Tällä kertaa tutkijat ovat huomanneet, että kahvi saattaa pienentää riskiä sairastua vakavaan maksasairauteen.

Mayo-klinikan tekemään tutkimukseen osallistui sekä sappikirroosiin (PBC) ja primaariseen sklerosoivaan kolangiittiin (PSC) sairastuneita ihmisiä että terveiden ihmisten muodostama kontrolliryhmä. Osallistujien kahvinjuontitottumuksia tutkittiin ja huomattiin, että kahvi saattaa pienentää riskiä sairastua PSC:hen, joka pitkälle edetessään voi aiheuttaa maksakirroosin. Ihmiset, jotka joivat kahvia enemmän ja useammin, sairastuivat siis epätodennäköisimmin.

Kahvinkulutuksen ja sappikirroosin väliltä ei puolestaan löytynyt mitään yhteyttä ja tutkijat päättelivätkin, että PBC ja PSC eroavat toisistaan enemmän kuin alunperin luultiin.

PSC:tä sairastavat osallistujat joivat tutkimuksen mukaan noin 50 kuppia kahvia kuukaudessa ja he olivat juoneet kahvia noin puolet elämästään. Osallistujat, joilla ei ollut mitään maksasairautta, joivat puolestaan noin 78 kuppia kahvia kuussa ja he olivat juoneet kahvia likimain kaksi kolmasosaa elämästään.

Kahvi ja kofeiini ovat aiemmissa tutkimuksissa osoittaneet hyötynsä myös maksan suojaamisessa alkoholilta. Saattaakin olla, että ne tarjoavat maksalle kaikenkattavan suojan.

Vaikka kofeiini ei ole aina hyväksi, viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että oikea määrä kahvia voi itse asiassa tehdä ihmeitä. Kahvin kerrotaan muun muassa vähentävän sekä aivohalvauksen että masennuksen riskiä. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan muutama kahvikupillinen päivässä pienentää riskiä sairastua myös Parkinsonin tautiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja