Mainos

Juno-luotain nauhoitti ääntä avaruudesta – eteni Jupiterin magneettikehään

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut äänitteen, jossa voi kuulla ääntä, kun Juno-luotain saapuu Jupiter-planeetan magneettikehään.

– Läpäisimme Jupiterin magneettisen kotikehän, lähestymme itse planeettaa ja olemme jo saaneet kerättyä arvokasta dataa, kertoo Juno-luotaimen päätutkija Scott Bolton San Antonion tutkimuslaitoksesta.

Juno-luotain saapui Jupiterin kiertoradalle maanantaina. Se on suunniteltu mittamaan hiukkastiheyttä luotaimen ympärillä. Nasa on julkaissut nyt äänitiedoston, missä voi kuunnella luotaimen keräämiä partikkeleita.

Jos linkki ei toimi, voit katsoa sen täältä.

Nasan tiedotteen mukaan äänet saatiin, kun Juno läpäisi aurinkotuulia sisältävän vyöhykkeen Jupiterin magneettikentän lähellä. Nasa kutsuu ääntä keulasokiksi. Tämän alueen luotain lävisti 24. kesäkuuta ja magneettikentän sisälle luotain eteni 25. kesäkuuta.

Samankaltainen sokki eli iskurintama muodostuu myös esimerkiksi ääntä nopeammin liikkuvien lentokoneiden eteen, kerrotaan Nasasta.

Jupiterin pisaranmuotoinen magneettikehä on suurin rakenne aurinkokunnan sisällä. Nasa kuvailee magneettikehän olevan kuin pisaran muotoinen, jonka terävä osa joka jää planeetan yöpuolelle. Se on Nasan mukaan suunnilleen viisi kertaa niin pitkä kuin Maan ja Auringon välinen matka.

Juno-luotain lähetettiin yksinäiselle matkalleen elokuussa vuonna 2011.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

0:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.