Mainos

Junaturman uhrin kuvan levittämisestä tutkinta – poliisikin järkyttyi: ”Käsittämätöntä”

Itä-Uudenmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan Hyvinkään junaturmapaikalla otetusta valokuvasta.

Nuoren henkilön epäillään ottaneen kuvan junan alle kuolleesta nuoresta naisesta ja levittäneen kuvaa eteenpäin tutuilleen sosiaalisessa mediassa.

– Käsitykseni mukaan kuvaa on jaettu ensin WhatsAppissa ja Snapchatissa ja siitä se on levinnyt eteenpäin. Se on nyt mahdollisesti maailmanlaajuisessa jakelussa jo, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Lylykankaan mukaan poliisi haluaa nyt puhuttaa kuvan ottajaksi ja ensimmäiseksi lähettäjäksi epäiltyä nuorta. Hän ei ota kantaa epäillyn sukupuoleen ja tarkkaan ikään. Epäilty on kuitenkin yli 15-vuotias eli rikosoikeudellisessa vastuussa.

– Jos kyse on ollut silkasta ajattelemattomuudesta, asia jäänee puhutuksen asteelle. Jos kuitenkin mukana on ollut loukkaamistarkoitus, asiaa tutkitaan yksityisyyttä loukkaavan kuvan levittämisenä. Vainajillakin on kunnia ja tässä tapauksessa sitä on loukattu, Lylykangas sanoo.

"Täysin mauton juttu"

Monien muiden tavoin tutkinnanjohtaja Lylykangaskin on tapauksesta hämmentynyt.

– On käsittämätöntä, että jotain kiinnostaa ottaa kuva kuolleesta ihmisestä ja käsittämätöntä, että sitä jaetaan vielä eteenpäin. Kyseessä on täysin mauton juttu.

Lylykangas muistuttaa, että kuvan leviäminen on uhrin omaisille äärimmäisen raskasta. Lisäksi häneen ovat ottaneet yhteyttä sivullisetkin ihmiset, jotka ovat järkyttyneet kuvan nähtyään.

Hän ei kuitenkaan halua keskittyä osoittelemaan ja syyttelemään kuvat ottanutta nuorta.

– Tärkeintä on nyt saada ihmiset miettimään asiaa yleisellä tasolla, millaista materiaalia sosiaalisessa mediassa voi levittää. Täytyy muistaa, että yksityisyydensuoja kuuluu jokaisen perusoikeuksiin, Lylykangas korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.