Junalippujen hinta voi moninkertaistua, jos ei toimi ajoissa – tällaiset vinkit VR antaa matkustajille

Kumpi tulee halvemmaksi yksittäisellä reissulla, auto vai juna? 2:00
Kumpi tulee halvemmaksi yksittäisellä reissulla, auto vai juna? MTV Uutiset selvitti asiaa viime vuonna.

Rautatieyhtiö VR:n junalippujen hinta voi moninkertaistua, jos lipun ostaa myöhään tai kyseessä on kysytty juna.

Kyse on niin sanotusta dynaamisesta hinnoittelusta. VR on käyttänyt muuttuvia hintoja jo vuodesta 2016 lähtien, ja viimeksi järjestelmää päivitettiin tänä keväänä.

VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä kertoo MTV Uutisille, että lipun hinta vaihtelee reitin, varausajankohdan sekä kysynnän ja ennustetun kysynnän mukaan.

– Mitä aiemmin lipun ostaa, sitä halvemmalla sen saa, hän tiivistää.

Nykyään erilaisia lippujen hintatasoja on 25 kappaletta. Kun halvemman hintaluokan liput on ostettu, tarjolle tulee kalliimman hintaluokan lippuja. VR ei paljasta, miten suuri osuus lipuista on halvinta hintaluokkaa.

Dynaaminen hinnoittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvissä ajoin varatessa lipun saa halvemmalla, ja valitsemalla ruuhka- ja sesonkiaikojen ulkopuolisia lähtöjä liput voi saada edullisemmin.

Hinta voi jopa lähes kuusinkertaistua

Miten paljon hinnat voivat sitten nousta? Tyynilä antaa muutaman esimerkin eco-luokan aikuisten istumapaikkojen perushinnoista ja niiden hintahaitarista. Kampanjoissa liput voivat olla halvempiakin.

Halvimmillaan lipun Helsingistä Ouluun saa 17,9 euron hintaan, kun kalliimmillaan paikka on 96,9 euroa.

Helsingistä Turun Kupittaalle lipun saa halvimmillaan 5,9 eurolla, kalleimmillaan 32,9 eurolla. Vastaavasti Helsingistä Tampereelle hintahaitari on 5,9–33,9 euroa.

Annettujen esimerkkien perusteella hinta on kalleimmillaan lähes kuusinkertainen halvimpaan hintaan verrattuna.

VR:n luvut vastaavat MTV Uutisten havaintoja. Vertailimme 2.6. ennen puoltapäivää VR:n lippujen hintoja viidellä eri reitillä kolmelta eri päivältä. Tulosten perusteella saman päivän sisällä kalliimman lähdön hinta voi olla jopa 5,75-kertainen halvempaan lähtöön verrattuna. 

Lähdöt eivät ole yhteismitallisia, koska osassa junista voi olla esimerkiksi erilainen junatyyppi, pidempi matka-aika, vaihtoja tai muita huomionarvoisia vaikuttavia tekijöitä.

Miten saada halvin lippu? Ole liikkeellä varhain ja vertaile lähtöjä

Joskus VR voi tarjota myös tätäkin kalliimpia lippuja.

Jos junan peruspaikat on myyty loppuun, voi VR:n matkahaku tarjota myös jäljellä olevia, kalliimpia lisämaksullisia paikkoja, kuten Extra-luokkaa tai työskentelyhyttiä.

Mahdollisimman varhain ostetun lipun lisäksi Tyynilä kehottaa tarkastelemaan eri lähtöjä eri päiviltä ja saman päivän sisältä.

– On mahdollista löytää hyvinkin halpoja hintoja, hän vakuuttaa.

Hän kertoo myös, että VR on lisännyt kesälle edullisten lippujen saatavuutta.

Tyynilä myöntää, että lippujen hinnat puhuttavat aina. Hän sanoo, että palautetta on tullut niin positiivisesta kuin negatiivisesta näkökulmasta.

– Ei ole mitään palautetulvaa tullut, hän vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat