Juna-asemista ja kauppakeskuksista on tullut alaikäisten epämääräisiä hengailumestoja – aikuiset ahdistelevat seksuaalisesti ja riitoja ratkotaan väkivallalla

Juna-asemat ja kauppakeskukset ovat nyt yleisiä alaikäisten kokoontumispaikkoja pääkaupunkiseudulla, kun nuorisotilat ovat koronan vuoksi kiinni. Meno on yltynyt huolestuttavaksi.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo MTV Uutiset Livelle, että lasten ja nuorten hengaaminen epämääräisessä seurassa on lisääntynyt esimerkiksi Vantaalla merkittävästi korona-ajan venyessä.

Turvalliset aikuiset loistavat poissaolollaan.

– Nyt kun koulukokoontumiset ovat osalta lapsista kiellettyjä, olemme nähneet, että lapset kokoontuvat keskenään kauppakeskuksissa, erityisesti Tikkurilan Dixissä, Myyrmäessä ja Martinlaaksossa, sanoo Viljanen.

Levottomaksi yltyneissä tilanteissa on ollut yhä nuorempia osanottajia.

– Olemme tavanneet 11–12-vuotiaitakin lapsia. Jalkautuva nuorisotyö on tavannut nelinkertaisen määrän lapsia kuin vielä viime syksynä. Kovista pakkasista huolimatta nuoret hengailevat entistä enemmän.

Poliisi nähnyt jopa 60 nuoren kokoontumisia

Kaupunkien nuorisotilat ovat nyt koronarajoitusten vuoksi pitkälti kiinni. Itä-Uudenmaan poliisista kerrotaan, että rajoitukset ovat saaneet pääkaupunkiseudun alaikäiset hakeutumaan esimerkiksi juna-asemille.

Nuoret organisoivat kokoontumisensa yleensä sosiaalisen median välityksellä.

– Aluettamme halkovan kehäradan joukkoliikennepaikoille pääsee Helsingistä nopeasti Tikkurilaan ja Myyrmäkeen, jossa on paljon asukkaita. Suurimmillaan koolla on ollut 50–60 nuorta, mutta 20–30 on tavallisempi määrä, kertoo rikosylikomisario Jussi Huhtela

Poliisi on joutunut puuttumaan alaikäisten päihteiden käyttöön ja nujakointiin. 

Rauhallisetkin lapset kääntyneet aggressiivisiksi

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan koronakriisin rajoitukset ovat satuttaneet erityisesti lapsia ja nuoria.

– Olemme rikkoneet lasten säännöllisen ja normaalin arjen. Siksi he oireilevat. Nyt sellaisetkin lapset, jotka eivät ole olleet aikaisemmin väkivaltaisia, ovat tulleet aggressiivisiksi. Valitettavasti nähdään, että nuoret tappelevat paitsi keskenään myös päihtyneiden aikuisen kanssa.

Seksuaalista häirintää tapahtuu.

– Meille on tullut ilmoituksia, että lapsia häiritään epäasiallisesti. Seksuaalista häirintää tulee aikuisten taholta. Tätä ei voi hyväksyä, toteaa Viljanen.

Lisääntyneet lastensuojeluilmoitukset huolestuttavat asiantuntijaa

Pitkittynyt korona-aika on useiden selvitysten mukaan lisännyt nuorten ahdistusta ja jopa itsetuhoisuutta.

Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntija Annukka Paasivirta ymmärtää nuorten tarpeen tavata toisiaan – omassa perheessä kun voi olla suuriakin ongelmatilanteita, kuten riitoja, päihteitä ja väkivaltaa.

– Nuorilla on tarve yhteisöllisyyteen, ja he ovat etsineet ratkaisuja tällä tavalla [kokoontumalla yleisille paikoille].  Huolestuttavalta kuulostaa, että näissä paikoissa turvallisia aikuisia ei ole paikalla ja lieveilmiöitä seuraa.

Lastensuojelun keskusliittoon on tullut kunnista tietoa lastensuojeluilmoitusten lisääntymisestä korona-aikana. Merkkejä on siitä, että yksittäisten lasten hätä on syventynyt.

– Huolestuttavaa on erityisesti se, että lastensuojeluilmoituksia voidaan tehdä nyt useampi yhtä lasta kohden, toteaa Paasivirta.

Katso videolta MTV Uutiset Liven laaja raportti pääkaupunkiseudun nuorten huolestustuttavasta tilanteesta!

Lue myös:

    Uusimmat