Julkkistatuoija Kat Von D voitti oikeudessa tekijänoikeusjutussa: "Kaksi vuotta painajaista"

Julkkistatuoijana tunnettu Kat Von D voitti tekijänoikeusoikeudenkäynnissä 26. tammikuuta, mikä koski hänen ystävälleen tekemää tatuointia jazzlegenda Miles Davisista.

Valamiehistö päätti 26. tammikuuta, ettei julkkistatuoija Kat Von D:n ystävälleen tatuoima kuva jazzmuusikko-säveltäjä Miles Davisista ollut tekijänoikeusrikkomus. Von D tatuoi kuvan ystävälleen ilmaiseksi seitsemän vuotta sitten. 

Valamiehistö päätti yksimielisesti, ettei Von D:n tekemä tatuointi tai sen luonnos ollut "olennaisesti samanlainen" kuin oikeudenkäynnin keskipisteenä ollut tekijänoikeudellisesti suojattu vuoden 1989 Davisin muotokuva. Kahdeksan valamiehistön jäsentä katsoi myös, että kolme muuta Von D:n henkilökohtaisille ja yritystileille tehtyä sosiaalisessa mediassa julkaistua viestiä, joissa myös viitattiin kuvaan, olivat kuvien oikeudenmukaista käyttöä.

– Olen erittäin onnellinen ja kiitollinen, Von D sanoi Rolling Stonelle poistuessaan Los Angelesin keskustassa sijaitsevasta oikeustalosta isänsä René Drachenbergin kanssa, joka oli mukana nelipäiväisessä oikeudenkäynnissä.

– On ollut kaksi vuotta painajaista, kun on ollut huolissaan lopputuloksesta. Ei vain minulle, vaan kaikille tatuoijakollegoilleni ja kaikille niille ihmisille, jotka ovat fanittaneet tatuoituja ihmisiä. Tiesin, että jos emme olisi taistelleet tätä vastaan, se olisi mielestäni aiheuttanut niin paljon vahinkoa alalle, joka on kamppaillut niin kauan tehdäkseen hyviä asioita ja ollakseen hyvä esimerkki taiteesta tässä maailmassa, Von D jatkoi.

Alla olevassa kuvassa Kat Von D tatuoi kyseistä Miles Davisin kuvaa ystävälleen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asianomistaja Jeffrey Sedlik, ammattivalokuvaaja ja apulaisprofessori, nosti kanteen helmikuussa 2021. Todistuksessaan hän kuvaili, kuinka hän käytti kolme vuotta suunnitellakseen kuvaussessiota Davisin kanssa ja jopa rakensi tilapäisen valokuvausstudion rannalle Davisin kodin ulkopuolelle Malibussa varmistaakseen, että lopullinen valokuva olisi täydellinen. Hän kuvaili, miten hän valitsi vaatteet, kampauksen, poseerauksen, kuvakulman, kuvausasetukset ja jopa asetteli Davisin sormet sopivalla tavalla.

Sedlik oli pyytänyt valamiehistöä myöntämään hänelle 42 750 dollaria todellisia vahingonkorvauksia ja enintään 150 000 dollaria lakisääteisiä vahingonkorvauksia tahallisesta rikkomuksesta. Sedlikin asianajaja Robert Allen sanoi olevansa surullinen hänen mielestään hätiköidystä päätöksestä. Hän sanoi, että hänen puolensa aikoo valittaa päätöksestä.

Hän väitti, että Von D:n tatuointi oli olennaisesti samanlainen, vaikkakin siinä oli osia, jotka eivät miellyttäneet Sedlikiä. Hänen mukaansa tapauksessa oli kyse oikeudenmukaisuudesta ja taiteilijoiden korvaamisesta työssään. 

– Plagioijat eivät saa käyttää kuvia hyväkseen lisäämällä ylimääräisiä asioita jo otettuihin kuviin, hän sanoi valamiehistölle.

Alla valmis tatuointi Miles Davisista.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sedlikin asianajajan mukaan tatuoijien ei tarvitse olla peloissaan, eikä siitä ole edes tässä tapauksessa kyse, vaan kyse on luvasta ja taiteen kunnioittamisesta. 

Von D:n asianajaja Allen Grodsky oli kuitenkin eri mieltä. Hänen mukaansa taiteilijat eivät voi tekijänoikeudella suojella kamerakulmaa tai elettä, ja Von D:n tatuoinnin tapauksessa hän ei koskaan yrittänyt kopioida sitä voiton tavoittelemiseksi. Hänen mukaansa Von D ei ole koskaan hakenut lisenssejä referenssikuville, joita on käyttänyt lukemattomiin tatuointeihinsa, eikä se ole ollut koskaan ongelma.

Von D tunnetaan parhaiten televisiosarjoista Miami Ink ja LA Ink. Hänellä on myös KVD-meikkisarja, joka lanseerattiin vuonna 2008. Sittemmin hän on myynyt omistuksensa pois, eikä hänellä ole enää tekemistä brändin kanssa. 

Von D on naimisissa muusikko Rafael Reyesin kanssa, ja heillä on poika Leafar.

Lue myös: