Julkkikset ovat joutuneet ongelmiin paparazzikuvien julkaisun vuoksi: "Kuvaaja omistaa oikeudet"

Yhdysvaltalaiset julkimot ovat joutuneet vaikeuksiin julkaistuaan itsestään otettuja paparazzikuvia.

Kuvapalvelut ovat ottaneet viime vuosina kohteekseen paparazzikuvia itsestään julkaisevia julkkiksia. Muun muassa Jennifer Lopez, Gigi Hadid, 50 Cent, Jessica Simpson ja Khloé Kardashian ovat kaikki haastettu oikeuteen paparazzikuvien julkaisemisesta sosiaalisen median tileillään.

Julkkikset ovat kaikissa julkaisseet kuvat ilman lupaa kuvaajalta tai kuvaajan edustamalta kuvapalvelulta. Julkisilla paikoilla otettujen kuvien oikeudet eivät kuulu julkkiksille, vaikka he esiintyvätkin otoksissa.

Kardashian haastettiin oikeuteen vuonna 2017, kun hän julkaisi Instagram-tilillään paparazzin ottaman kuvan, jossa hän oli menossa syömään Miamissa. Tahot päätyivät lopulta sovittelemaan oikeusjutun suljettujen ovien takana.

Simpson sen sijaan haastettiin oikeuteen viime tammikuussa, kun hän julkaisi kuvan itsestään poistumassa New Yorkissa sijaitsevasta hotellista. Kuvaajan mukaan hänen ottamansa kuva oli myyty yksioikeudella Daily Mail -lehdelle, eikä Simpsonilla ollut lupaa kuvan käyttöön.

Lopez taas haastettiin oikeuteen viime viikolla. Lopez julkaisi Instagram-tarinassaan ammattikuvaaja Michael Stewartin ottaman kuvan ilman lupaa tai oikeuksia kuvan käyttöön.

– Kuvaaja omistaa oikeudet valokuvaan, ei ole väliä, kuka kuvassa esiintyy, BuzzFeed News -sivuston haastattelema lakimies Bryan Sullivan kommentoi.

Sullivanin mukaan tekijänoikeusrikkomuksilla voi olla valtava hintalappu julkkiksille, jopa 150 000 dollaria (noin 130 000 euroa) rikkomusta kohden. Julkimot voivat halutessaan taistella haasteita vastaan, mutta suurin osa tyytyy sovittelemaan.

Useat julkkikset ovat alkaneet tekemään yhteistyötä paparazzien ja valokuvaajien kanssa välttääkseen vastaavat lakitoimet sekä varmistaakseen, että heistä otetaan mahdollisimman laadukkaita kuvia. Julkkiksia kuvaavan Giles Harrisonin mukaan lakisyytteiden määrä on kasvanut, kun valokuvaajat ja kuvapalvelut ovat ajautuneet kamppailemaan tienestiensä eteen.

– Henkilökohtaisesti uskon, että kuvapalvelut tekevät niin vähän rahaa myymällä kuviaan suoraan ostajille, että he ovat turvautuneet hankkimaan rahaa julkkiksia ravistelemalla, Harrison kommentoi nykytrendiä.

Kuvaajana työskentelevä Harrison ei itse pidä trendistä. Hän huomauttaa, että julkimot eivät käytä heistä otettuja kuvia mainoksissa tai tuotteissa.

– Kyseessä on sosiaalinen media. Ketä kiinnostaa? valokuvaaja kommentoi kovasanaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat