Julkisuudesta kadonnut Pako-tähti Wentworth Miller, 49, rikkoi hiljaisuutensa – kertoi saaneensa diagnoosin autismista

Pako-sarjasta muistettavan Robert Knepperin poika on jääkiekkofani 2:54
Pako-tähti Robert Knepperin poika on lätkäfani.

Pako-sarjasta tunnettu Wentworth Miller kertoo saaneensa virallisen autismidiagnoosin lähes vuosi sitten.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Wentworth Miller muistetaan parhaiten roolistaan Michael Scofieldina sarjasta Pako, jonka ensimmäinen, vuonna 2005 ilmestynyt tuotantokausi on saanut jopa kulttisarjan maineen. Vuoden 2022 kesäkuussa Miller, joka on nykyään kadonnut lähes täysin julkisuudesta, viettää 50-vuotissyntymäpäiviään. 

Heinäkuun lopussa Miller julkaisi Instagram-tilillään toisen päivityksensä, jossa hän kertoi saaneensa vuosi sitten syksyllä diagnoosin autismista. Miller julkaisi täysin valkoisen kuvan, jonka yhteyteen hän kirjoitti pitkän tekstin asiasta. Millerin Instagram-tilillä on yli 2 miljoonaa seuraajaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Kuten kaikille, elämä karanteenissa vei minulta asioita. Mutta hiljaisuudessa ja eristyksessä löysin odottamattomia lahjoja. Tänä syksynä tulee täyteen vuosi siitä, että sain virallisen diagnoosini autismista. Tätä edelsi itse tehty diagnoosi, Miller kertoo. 

Miller kertoo, että diagnoosia edelsi pitkä ja virheellinen prosessi, jota pitäisi päivittää toden teolla. 

– Olen keski-ikäinen mies. En 5-vuotias.  

Näyttelijän mukaan diagnoosin saaminen oli kuitenki etuoikeus, jota monilla ei ole. Miller kertoo diagnoosin olleen shokki, muttei yllätys. Millerin mukaan hänellä itselläänkin on nyt paljon uutta opeteltavaa, sillä hän ei itsekään tiedä vielä tarpeeksi autismista. 

– Viiden vuosikymmenen kokemuksien tutkiminen uudesta näkökulmasta. Se tulee viemään aikaa. 

Miller täsmentää, ettei muuttaisi itsestään mitään, vaan ymmärsi diagnoosin saatuaan, että autistina oleminen on syy siihen, että hän on oma itsensä, sekä syy hänen saavutuksiinsa ja tekemisiinsä elämässä. Näyttelijä korostaa, ettei aio toimia asian voimakkaana äänitorvena, sillä sosiaalisessa mediassa on tahoja, jotka tekevät sen häntä paremmin. 

– Haluan myös sanoa monille (monille) ihmisille, jotka ovat joko tietoisesti tai tiedostamattomasti olleet minua kohtaan hieman enemmän armollisia ja antaneet tilaa, antaneet minun liikkua maailmassa tavalla joka käy järkeen minulle, vaikkei se kävisi järkeen heille: kiitos. Ja niille, jotka tekivät eri valinnan, no, ihmiset paljastavat itsensä. 

Pako-sarjaa esitettiin vuosina 2005-2009 neljän tuotantokauden ajan ja vuonna 2017 sarjasta julkaistiin vielä viides tuotantokausi. Vuonna 2010 Miller vetäytyi lähes täysin näyttelijän töistä ennen vuoden 2017 paluutaan Michael Scofieldin rooliin. Miller on sittemmin linjannut, ettei aio enää esittää vastaisuudessa Pako-sarjan päätähteä. 

Miller asuu tällä hetkellä lähteiden mukaan Kanadan Vancouverissa. 

Lue myös:

    Uusimmat