Julkisuuden henkilöt tarjosivat apua turvapaikanhakijoille – näin kävi

Pääministeri Juha Sipilä näytti syyskuussa mallia ja tarjosi Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoille.

Turvapaikanhakijoiden saapuessa sankoin joukoin innostui moni muukin tarjoamaan apuaan. MTV Uutiset otti selvää, miten tarjoukset ovat edenneet käytännössä.

Pääministerin kotitalo

Sipilän Kempeleen talo on yhä turvapaikanhakijoiden käytettävissä, mutta aikataulusta pääministerin kansliassa ollaan vaitonaisia.

Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki sanoo, ettei pääministeri kommentoi aihetta edelleenkään.

– Tarjous on yhä voimassa, mutta tarkkaa aikataulua en pysty sanomaan. Pääministeri pitää tätä yksityisasiana, sanoo Nevamäki.

Rytsölän saunamökki

Entinen it-miljonääri Jaakko Rytsölä ilmoitti antavansa saunamökkinsä turvapaikanhakijoiden väliaikaiseen majoituskäyttöön. Hän sanoo olleensa asiasta yhteydessä Refugees Welcome Finland -järjestöön, joka koordinoi kotimajoitusta.

– Tämä taisi olla enemmänkin kaunis ajatus, joka ei sitten käytännössä toiminutkaan. Mökkimme  on melko syrjässä, joten sieltä ei ole helppo päästä liikkumaan kielikoulutukseen ja muihin turvapaikanhakijoille tarkoitettuihin toimintoihin, sanoo Rytsölä.

Hän kertoo olleensa yhteydessä myös maahanmuuttovirastoon. Vastausta ei ole tullut Refugees Welcome Finlandista eikä virastosta.

– Ymmärrän, että heillä on ollut paljon työtä, eikä kaikkeen ehdi, sanoo Rytsölä.

Refugees Welcome Finlandin kotimajoituskoordinaattori Mirka Seppälä kertoo, että kotimajoituksen pitää täyttää tietyt kriteerit, joista yksi on nimenomaan sijainti lähellä vastaanottokeskusta. Jokaisen turvapaikanhakijan pitää olla kotimajoituksessakin rekisteröityneenä vastaanottokeskukseen, josta saa tarvittaessa tukea ja palveluja.

Seppälän mukaan monet intoutuivat tarjoamaan kotiaan syyskuussa, mutta nyt innostus on laantunut. Osa olisi halunnut tarjota majoitusta muutamaksi päiväksi, mutta järjestö toivoo kuuden kuukauden sitoutumista.

Seppälä kertoo vapaaehtoisvoimin toimivan järjestön kärsivän myös resurssipulasta – joka paikkaan ei ehdi.

–  Pistimme palvelumme pystyyn pikavauhtia syyskuussa, ja kaikki ei ole toiminut välttämättä aivan putkeen, muun muassa nettisivuilla oli bugeja. Lisää vapaaehtoisia tarvittaisiin myös, jotta homma toimisi jouhevammin.

– Tänä syksynä olemme kuitenkin auttaneet noin 70 turvapaikanhakijaa löytämään kotimajoituksen, ja malli on osoittautunut toimivaksi. 

– Paras keino ottaa meihin yhteyttä on sähköposti, joka löytyy nettisivuiltamme, sanoo Seppälä.

Yrittäjän mökkikylä Lapissa

Karigasniemeläinen kauppias Seppo Härkönen tarjosi kokonaista mökkikylää turvapaikanhakijoiden asunnoksi. Hän kertoi asiasta medialle, jonka jälkeen sai kyselyn Utsjoen kunnalta, mutta hanke tyssäsi siihen.

– Siinä meni hyvä paikka hukkaan, olisin mieluusti auttanut niitä ihmisiä. Ihmiset täällä olivat myös valmiita auttamaan, muun muassa lääkäreitä ja aiemmin vastaanottokeskuksissa työskennelleitä olisi lähtenyt mukaan, kertoo Härkönen paikkakuntalaisten reaktioista.

Maahanmuuttovirastosta ohjeistetaan, että isompia tiloja pitää tarjota suoraan maahanmuuttovirastolle.

– Kotimajoitusta hoitaa Refugees Welcome Finland -järjestö ja isompien kiinteistöjen kohdalla pitää tehdä kirjallinen tarjous maahanmuuttovirastolle. Ohjeet löytyvät nettisivuiltamme, sanoo tiedottaja Verna Leinonen.

Syksyn aikana maahanmuuttovirastolle on tarjottu noin tuhatta kiinteistöä vastaanottokeskuskäyttöön.

– Kouluja, hotelleja ja sairaaloita on tarjottu. Kaikki tilat eivät ole soveltuneet tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi on ollut hallitilaa, mutta tilan suuruus ei ratkaise vaan se, että siellä voi asua, nukkua ja tehdä ruokaa.

Leinonen kertoo, että kaikille tilan tarjoajille ei ole kiireen takia ehditty vastata.

– Pyrimme vastaamaan kaikille, mutta tämä syksy on ollut hektinen, ja vastaaminen on viivästynyt.

Lue myös:

    Uusimmat