Juhana Vartiainen sättii ay-liikettä kovin sanoin: "Te olette kollektiivisesti kiinni viime vuosisadassa ja kylmässä sodassa"

Työehdot puntarissa 6:04

Pienten yritysten irtisanomisten helpottaminen kannattaisi tehdä, ”vaikka Suomen Yrittäjät sitä vastustaisivatkin”, puolustaa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen hallituksen hanketta.

Videolla Juhana Vartiainen puhumassa työehdoista Huomenta Suomen haastattelussa aikaisemmin tänä vuonna.

Hän sättii blogissaan tiukasti ammattiyhdistysliikkeen jääneen viime vuosisadalle ja kylmän sodan maailmaan.

– Te olette kollektiivisesti kiinni viime vuosisadassa ja kylmässä sodassa, oudossa ja surrealistisessa henkisessä maailmassa jossa joku on koko ajan orjuuttamassa ja riistämässä työntekijää. Te olette kahliutuneet kylmän sodan asetelmaan, jossa Neuvostoliiton uhka toi teille mahdollisuuden olla suomalaisen valtiovallan ytimessä, Vartiainen kirjoittaa.

– Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas ay-liike, te tiedätte sen itsekin.

"Suomen ja Ruotsin kontrasti ei voisi olla suurempi"

Tukholmassa juuri vieraillut Vartiainen hämmästelee Suomen ja Ruotsin eroja.

Ekonomisti, entinen Konjukturinstitutetin tutkimusjohtaja osallistui Tukholmassa teollisuusosapuolien vuosittaisen talousraportin julkistamisseminaariin. Vartiainen oli yksi raportin neljästä laatijasta.

– Ajattelin puheenvuoroja kuunnellessani ja pitäessäni että kontrasti Suomeen ei voisi olla suurempi. Ruotsin teollisuusosapuolet [työnantajien ja työntekijöiden edustajat] miettivät yhteisessä seminaarissa, yhdessä tilatun puolueettoman asiantuntijaraportin pohjalta Ruotsin teollisuuden toimintaedellytyksiä, Vartiainen toteaa ja kummastelee, kuinka Suomessa ay-liike haastaa eduskunnan lainsäädäntövaltaa työtaisteluin.

– Te [ay-liike] kutsutte, uskomatonta kylläkin, lainsäädäntöä “saneluksi”. Silloin ei sanelu ikinä lopu, koska lainsäädäntö on aina sanelua, normeja joita kaikkien on noudatettava. Niihin oikeusvaltio perustuu.

"Kyse henkisestä vapautumissodasta"

Blogissaan Vartiainen katsookin, että irtisanomissuojan keventämisessä pienissä yrityksissä on kyse henkisestä ”vapautumissodasta”.

– Tästä uudistuksesta taitaa nyt tulla uusi sisällissota. Ei tietenkään väkivaltainen. Ei kutsuta sitä vapaussodaksi. Mutta henkinen vapautuminen kylmän sodan maailmasta. Tuodaan glasnost tännekin, hän päättää kirjoituksensa.

Lue myös:

    Uusimmat