Kokoomuksen Valtosen mukaan Suomessa on "yhdet maailman jäykimmistä työmarkkinoista"

Politiikan puheet kesäillassa: Elina Valtonen 9:58
Katso tästä Valtosen puhe ja sen jälkeinen keskustelu!

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen osallistui tänään SuomiAreenan Politiikan puheet kesäillassa -tapahtumaan. Lähetyksessä kuultiin myös sosiaalidemokraattien varapuheenjohtajaa Niina Malmia ja Liike Nytin puheenjohtajaa Harri Harkimoa

Esittämässään puheessaan Valtonen muistutti EU:n komission viestistä, jonka mukaan Suomen talouskasvu on hitainta koko Euroopassa.  

Puheen jälkeisessä keskustelussa Valtonen kertoi uskovansa asian taustalla olevan kaksi syytä, joista ensimmäinen on liian tiukat työmarkkinat. 

– Meillä on yhdet maailman jäykimmistä työmarkkinoista. Meillä on liian vähän mahdollisuuksia ihmisillä päästä työnsyrjään kiinni ja toisaalta vaihtaa mahdollisesti uraa elinaikanaan. 

Hän uskoo, että teknologian murros vaatisi vielä enemmän joustavuutta työmarkkinoilla. 

– Tässä murroksessa meidän pitäisi nimenomaan tukea enemmän ihmisiä, kuin että tukisimme järjestöjä, alueita, yrityksiä, toimialoja... Tuetaan nimenomaan ihmisiä.

Toiseksi syyksi Valtonen nimeää korkeat verot. 

– Jos meillä 8 prosenttiyksikköä korkeampi veroaste kuin OECD-maissa (läntisissä teollisuusmaissa), niin totta kai se näkyy siinä, että täällä ei kannata niin paljon työllistää. 

Harkimo piikitteli paikallisesta sopimisesta 

Liike Nytin varapuheenjohtaja Harri Harkimo kertoo puolueen pohtineen paljon veroratkaisuja. Hän vinkkaa puolueen kertovan ratkaisuistaan huomenna, eikä suostunut vielä raottamaan niitä. 

Harkimo nostaa Valtosen puheesta esiin siinä vilahtaneen paikallisen sopimisen, josta myös hän on itse puhunut aiemmin. 

– Se mikä on ihmeellistä tässä, on että kokoomus istui hallituksessa neljä vuotta keskustan kanssa, eikä saanut mitään aikaan paikallisesta sopimisesta. Ihmettelen, että miten he kuvittelevat, että tämä vasemmistohallitus saisi jotain aikaan paikallisesta sopimisesta.  

Harkimo uskoo, että hallitus ei tule tekemään sitä, “vaikka kaikki sitä toitottavat”.  

Sosiaalidemokraattien varapuheenjohtaja Niina Malm kertoo viestin olevan tuttu. Hänen mukaansa Suomessa voidaan sopia nyt jo monista asioista paikallisesti.  

– Se on aivan rajaton määrä. 

Tällaisia puheita Politiikan puheet kesäillassa -tapahtumassa kuultiin eilen:

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat