Juha Willman: Aurinkorannikolla on meneillään nuorennusleikkaus

Juha Willman toimii ravintoloitsijana Aurinkorannikolla kuudetta vuotta. Hän on kohdannut työnsä kautta monia maanmiehiään. Willmanin mukaan suomalaisen maine viinaturistina on vanhentunut.

Juha Willman lähti vuonna 2004 kokeilemaan siipiään ravintoloitsijana Espanjassa ja jäi sille tielle. Nykyään hän viettää kesät Suomessa ja talvet Aurinkorannikolla.

− Tämä toimii minulla loistavasti. Haluan viettää kesät Suomessa jo siksi, että poikani, tyttäreni ja lapsenlapseni asuvat siellä, Willman kertoo.

Willman on yksi Fuengirolassa sijaitsevan Bar Cocina Witin omistajista. Asiakkaista valtaosa on suomalaisia, mutta piipahtaa ruokailemassa toisinaan paikallisiakin.

− Pidempiä aikoja täällä viihtyville suomalaisille toimimme toisena olohuoneena. Läheinen Los Pacosin asuinalue on suomalaisten suosiossa.

Suomalaisten yhteisö Aurinkorannikolla on tiivis. Kaikki eivät toki halua toisen suomalaisen naapuriksi, mutta seurasta ei tarvittaessa tule puutetta.

− Täällä on nähtävissä juuri nyt pienoinen nuorennusleikkaus. Moni hieman alle kuusikymppinen, eläköitymistä suunnitteleva käy tutkailemassa paikallista tunnelmaa. Iäkkäämmät sen sijaan palailevat Suomeen viettämään vanhuuspäiviään, Willman kertoo huomioistaan.

Alkoholi ei enää villitse

Suomalaiset saavuttivat 1980-luvulla kyseenalaisen kunnian viinaturisteina, jotka riemastuivat etelän halvasta alkoholista. Willman sanoo, että mielikuva on aikansa elänyt.

− Välillä peikko saattaa nostaa päätään. Yleisesti ottaen täällä ei kuitenkaan kohtaa humalaisia siinä mielessä, että he leimautuisivat suomalaisiin.

Paikallinen elämänmeno kirvoittaa Willmanilta lähinnä positiivisia kommentteja.

− Pidän espanjalaisesta mentaliteetista. Ihmiset ovat vapautuneita ja keskustelevat ventovieraalle vaikka hississä. Meno on mukavan rempseää ja valoisaa.

Willman kiittelee myös alueen runsaita harrastusmahdollisuuksia, joista riittää ammennettavaa vaikka sappattivuotta varten.

− Kaikille löytyy jotain, aina ratsastuksesta sukeltamiseen ja kielten opiskeluun.

Keksii Willman sentään yhden asian, joka vaatii monen suomalaisen haaveissa siintävään maahan muutettaessa tottumista.

− Liikenne on täällä aivan kaoottista. Toisaalta systeemi toimii, kun sen omaksuu. On vain uskallettava kaahata rohkeasti sekaan, Willman kuvailee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja