Juha Sipilä ja Antti Rinne nokittelivat toisilleen Akavan vaalitentissä: "Älä sinä sössi taloutta"

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat tänään korkekoulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan vaalitentissä. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen toisella puolella istunut keskustajohtaja Juha Sipilä ja toisella puolella istunut kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen naljailivat vuoron perään Rinteen ja sdp:n verolinjoista.

Varsinkin Sipilä oli Rinteen kimpussa, mutta hyväntuuliseen ja humoristiseen tapaan. Hallituksen kaatumisen jälkeen vapautuneella Sipilällä olikin varsinainen show päällä.

Sipilän verotusnaljailu kohdistui Rinteeseen

Sipilä aloitti verotusnaljailun todetessaan, että haittaverotusta voitaisiin kiristää samalla kun tuloverotusta kevennettäisiin.

– Esimerkiksi alkoholin verotusta voidaan kiristää edelleen, muovivero voitaisiin ottaa käyttöön, Sipilä sanoi ja jatkoi, että muoviveron ei tulisi koskea biohajoavia tuotteita.

– Puu on rautaa, vai mitä, himoverottaja-Antti?, Sipilä murjaisi hyväntuulisesti Rinteelle, jonka kannat metsähakkuista on tulkittu epäselviksi.

– Älä anna väärää todistusta toverista, Rinne heitti takaisin.

SDP:n mukaan veropohjaa tulisi laajentaa

Rinne toisti sdp:n kannan, jonka mukaan veropohjaa pitää laajentaa. Rinteen mukaan sdp:n mallissa pieni- ja keskituloisten verotusta voitaisiin keventää tulevaisuudessa, mutta myönsi, että puolueilla on painotuseroja.

– Eilen taisit luvata 1,5 miljardia veronkorotuksia, Grahn-Laasonen sanoi Ylen maanantaiseen tenttiin viitaten.

– Meillä tämä 1,5 miljardia tulee siitä, että pistetään ulkomaiset suursijoittajat verolle osinkotuloissa pörssissä noteerattujen yhtiöiden osalta, Rinne sanoi.

– Me ollaan hakemassa veropohjaa kohteista, joita ei tällä hetkellä veroteta oikein, Rinne sanoi viitaten esimerkiksi sdp:n ajamaan lähdeveroon.

Ylen maanantainen tentti kuumensi tunteita

Grahn-Laasonen kommentoi useaankin otteeseen kriittisesti Rinteen maanantaista Yle-tenttiä.

– Pitää olla luottamus siihen, ettei tule Antti Rinne ja korota veroja”, Grahn-Laasonen sanoi.

– Eilen kuuntelin tenttiä vähän huolestuneena, Grahn-Laasonen sanoi viitaten siihen, että sdp:n vaaliohjelman hintalappu on 1–3 miljardia euroa.

– Täytyy huolehtia, että talous on kestävällä pohjalla. Oli ylimalkaista, Grahn-Laasonen kritisoi.

Myös koulutusleikkaukset nostettiin esille

Rinne vastasi myös Grahn-Laasosen kritiikkiin viittaamalla kokoomuspoliitikkojen, myös Grahn-Laasosen ennen viime vaaleja antamaan koulutuslupaukseen.

Opetusministerinä Grahn-Laasonen on vastannut Sipilän hallituksen koulutusleikkauksista.

Myös vihreiden Pekka Haavisto nosti esiin koulutusleikkaukset. Haavisto totesi, että työllisyysaste on noussut 75 prosenttiin, mutta:

– Siellä on kohtaanto-ongelma, että puuttuu koulutusta varsinkin yli 50-vuotiailla, Haavisto sanoi.

Sipilä: "Älä sössi taloutta"

Sipilä oli Rinteen kanssa samaa mieltä siitä, että tuloveron kevennykset tulisi painottaa pieni- ja keskituloisille.

– Antti hyvä, älä kiristä yrittäjien verotusta. Siinä tulee pää vetävän käteen. Sitten se tipahtaa se työllisyysaste. Osinkoverotus on yksi tärkeimmistä kannusteista pienille ja keskisuurille listaamattomille yrityksille, älä Antti koske siihen. Sieltä se työ tulee: pienistä ja keskisuurista yrityksistä, Sipilä sanoi Rinteelle.

– Olen ihan samaa mieltä siitä, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä työ kasvaa. Eli sieltä syntyy uusia työpaikkoja. Nyt kannattaa kuunnella, Rinne sanoi Sipilälle.

– Kuuntelen, naurahti Sipilä ja nojautui näyttävästi Rinnettä kohti.

– Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että normaalituottoraja pelastaa aika monta yritystä varojen hankintaan pörssin kautta. Se kynnys häipyy sieltä. Tästä voidaan keskustella vaikka kuinka paljon kahdestaan, Rinne sanoi viitaten Järvikareen työryhmän ehdotuksiin osinkoverotuksen uudistamisesta.

– Mutta Juha, älä sinä enää riko koulutuslupausta, jonka sinä ja Petterin [Orpo] puolue [annoitte ennen viime vaaleja], Rinne jatkoi.

– Äläkä sinä sössi taloutta siihen kuntoon, että joudutaan rikkomaan kaikki lupaukset, heitti Sipilä takaisin nauraen.

Lue myös:

    Uusimmat